Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
2024. július 12. péntek
Izabella, Dalma
Holnap: Jenő napja lesz

Videogaléria 2019

Hagyományokhoz híven 2019 decemberében ismét díjazták Dabas legkiemelkedőbb sportolóit, szakosztályait a Sportgálán. Az eseményt Kuli Imre az Emberi erőforrás bizottság sportért felelős alelnöke nyitotta meg, majd Kőszegi Zoltán polgármester méltatta a sportban és a sportért tevékenykedők munkáját, megköszönve a családok, szponzorok áldozatvállalását is.

A „Legyen példa az életed” mottó áthatotta a 2019-es évet, és sportolóink közül is sokan példaértékű eredményeket értek el. A több száz sportólót Berki Krisztián olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok és hatszoros Európabajnok magyar tornász köszöntötte, majd Feczesin Róbert válogatott labdarúgóval közösen segítettek a díjátadásban.

Az adventi várakozás ideje alatt hagyományainkhoz híven ismét megrendeztük az Idősek karácsonya ünnepségsorozatot. Mind a négy városrészben finom kaláccsal, meleg teával és egy kedves kis ajándékkal várták a szervezők a szépkorú polgárainkat.

Az esemény igazi értékét a fellépők műsora adta, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, a Szent János Katolikus Álta-lános Iskola valamint a Gyóni Géza Általános Iskola diákjain kívül a Szivárvány és a Szőlőkert Óvoda ovisai, a Rozmaring Hagyományőrző Népdalkör, a Bazsalicska Citerazenekar, a Dabasi Irodalmi Kör, Zsolnai Bálintné és Majeczki Ilona, a budapesti Ozvena Kórus tagjai, valamint a Tilinkó Néptáncegyüttes hangulatos, kedves összeállítása csalt mosolyt az arcokra és büszkeséget a nagyszülői szívekbe.

November utolsó napján – folytatva a több évtizedes hagyományt – a Sári Zarándok és Kulturális Központban köszöntöttük az idei évben arany-, smaragd-, gyémánt-, vagy vaslakodalmukat ünneplő házaspárokat.

Amióta az önkormányzat szervezi ezt az ünnepséget, most először köszönthettünk 75., azaz koronaékszer-lakodalmukat ünneplő párt. Balog Vince és Gombár Ilona 1944-ben, 75 esztendővel ezelőtt kötöttek házasságot Sáriban. Életük, egymás iránti szeretetük és hűségük példa értékű lehet mindenkinek. A megjelent 28 párt Dr. Erdélyi Zsolt, városunk anyakönyvvezetője köszöntötte, majd a házaspárok az emlékkönyvek aláírásával megerősítették több évtizede tett fogadalmukat.

November 21-én dr. Szabó József János hadtörténész tartott előadást a Szőlősi Közösségi Házban, amelynek témája a Dabast és azon belül Dabasi-szőlőket érintő 1944 novemberi események voltak. Az előadásban megemlékeztek a bevonuló szovjet csapatok által kivégzett hat civil áldozatról, Dimitrov Péterről, Gazsik Sándorról, Havasi Gyuláról, Kollár Pálról, Kolompár Istvánról és Rizmajer Jánosról.

A november 6-án eldördült sortűz előzményeire, a háborús frontvonalak mozgá-sára hívta fel a hallgatóság figyelmét. Ki emelte a 10 évvel ezelőtt forgatott Háromért hatot című dokumentumfilm jelentőségét, amely a visszaemlékezők elbeszélései alapján foglalja össze és mutatja be az eseményeket. Az áldozatok emlékére öt évvel ezelőtt kopjafát állítottak Dabasi-szőlők főterén, hogy az áldozatok emlékezete a közösség emlékezetében örökre fennmaradjon.

November 16-án az országos Élet Napja kezdeményezés keretében Dabason 30 darab őshonos fát ültettünk el a Jubileumi Parkban, a sportpálya melletti területen. A fákat Dabas várossá válásának 30. évfordulója tiszteletére 30-as alakban helyeztük el a területen.

A kezdeményezés ötletgazdája, Králl Zoltán tanárúr az egészségmegőzrésre és a természeti környezet védelmére kívánta felhívni a figyelmet. A maroknyi aktív önkéntes által néhány óra alatt elültetett facsoport a Jubileumi Liget elnevezést kapta.

November közepén a Halász Móricz-kúriában ünnepeltük a Családsegítő Szolgálat, a két idősek otthona, a Vöröskereszt, a Reménysugár Fogyatékosok Napközi Otthona dolgozóit és a karitász önkénteseit a Szociális Munka Napja alkalmából.

Az eseményen Kőszegi Zoltán polgármester köszöntötte a szociális szférában tevékenykedőket, megköszönte egészéves áldozatos munkájukat, azt, hogy a Dabason élő nehéz helyzetben élő családok mindennapi megsegítéséért fáradoznak.

November 11-én ismét birtokba vették az óvodások az Erkel úti Óvodát, amelyet az elmúlt hónapokban újított fel Dabas Város Önkormányzata. A  megnövekedett  gyermeklétszám  újabb csoportok beindítását tette szükségessé, amelyet az egykori óvoda felújításával  biztosított  önkormányzatunk. 

A külső és belső környezet kialakításában nagyon sok dabasi vállalkozás, az intézmény dolgozói, önkéntesek, szülők egyaránt részt vállaltak.

A GYÓNI NAPOK rendezvénysorozat részeként október 26-án, egy évvel az alapkőletétel után, ÁTADTÁK A ZENEPAVILONT a Halász Móricz-kúria udvarán.

A helyszín nyitva áll amatőr és profi zenészek előtt egyaránt, hogy zenével, énekkel töltsék meg a kúria parkját.

Október 26-án került sor a 2019. első félévében született csecsemők köszöntésére a gimnázium új sportcsarnokában.

Az év első hat hónapjában 92 gyermek született városunkban, köztük 2 ikerpár. A köszöntőünnepséget követően a Parragh-tónál szimbolikusan 6 fa került elültetésre, de a hagyományokhoz híven idén is minden család vihetett haza egy facsemetét.


A GYÓNI NAPOK rendezvénysorozat Hétköznapi szürreál előadásán két elismert zenész, Kézdy Luca hegedű-művész és Tóth Evelin énekes varázsolta el a közönséget megzenésített versekkel, ismert dalok jazzes alapokra átírt változataival.

A 2019. október 24-én megtartott alakuló ülésen testvérvárosi delegációk, intézményvezetők, díszpolgárok, munkatársak, rokonok és még számos érdeklődő jelenlétében a megválasztott polgármester és a települési képviselők átvették megbízólevelüket a HVB elnökétől, dr. Pacsirta István Gábortól, majd letették az esküt. Ezzel megalakult a képviselő-testület.

A Gyónt bemutató KÉPESLAP-, ÉS BÉLYEGKIÁLLÍTÁS egy újabb platformja lett a város bemutatásának. A GYÓNI NAPOK rendezvénysorozat részeként kerültek Vágó Péter gyűjteményei  és  a  Kreatív  Alkotói  Kör  postaládái  kiállításra  a Halász Móricz-kúriában.

Szeptember 22-én a város egyik legrangosabb díjának átadásával zárult a 21. Dabasi Napok rendezvénysorozat.

Pro Urbe Dabas díjjal, és városrészi plakettekkel azoknak az egyesületeknek, vállalkozásoknak és magánszemélyenek a munkáját ismeri el az önkormányzat, akik évek óta kiemelkedően sokat tettek Dabas kultúrájáért, közösségi életéért, vagy a város-kép, infrastruktúra és intézményrendszer kialakításán dolgoztak.

Szeptember 20-án egy igazi mérföldkőhöz érkeztek a dabas-szőlősiek, hiszen átadták a Pest megyei fejlesztések előirányzatból támogatott és megvalósult új Egészségházat.

Az átadón Pánczél Károly országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a betegségek kezelése mellett kiemelten fontos a megelőzés, az egészségvédelem és a létrejött új intézmény a családok minden generációját el tudja majd látni.

A zene és az irodalom, a bor és a sajt, egy kiváló helyszín és különböző generációk mind-mind jól elférnek egymás mellett és nagyszerű hangulatban tudnak eltölteni néhány órát együtt.

A „Hangulatudvarban” Buncsák Zoltán musical-és popválogatása, valamint a Dabasi Irodalmi Kör verses estje remek alap volt a sajt- és borkóstolóhoz.

275  éves  idén  a  Zlinszkyek  gyóni  donációja. A jubileumi  évforduló alkalmából  egy  érdekes,  színes  emlékkonferenciát  tartottak  a  Halász Móricz-kúriában.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, az esemény fővédnöke, bár személyesen nem tudott jelen lenni, egy levélben emlékezett meg egykori tanáráról, példaképéről dr. Zlinszky János professzorról. A konferencián a Zlinszky-család történelmi jelentőségét, Gyón múltját és a dabasi kúriák jelenét, valamint jövőbeni szerepüket is érintették az előadók.

Őseinktől örökölt hagyományaink, tudásunk olyan kincs, amit kötelességünk megőrizni és átadni a következő generációknak.

Kitűnő alkalom erre a már 14 éve megrendezésre kerülő sári Rétes-utca  Fesztivál,  ahol  a  legkülönbözőbb  generációk mutatják be néptánc és népzene tudásukat, ahol családok, barátok fognak össze, hogy évről évre megsüssék a dédszülőktől megörökölt receptek alapján készülő híres rétest.  A közönség szavazatai  alapján  idén  a  II.  Rákóczi  Ferenc  Általános Iskola csapata vitte el a pálmát, a zsűri  pedig  a  Csernák  család  csapatát  díjazta.

Szent István napja alkalmából idén is az alsódabasi Magyarok Nagyasszonya templomban kezdődött ünnepségünk, ahol Szalka Mihály plébános a hagyományok szerint megáldotta az új kenyeret.
 
A szentmisét követően első királyunk Szent István úti szobránál tartottuk megemlékezésünket, amelyen külön tapssal köszöntötték a megjelentek a magasrangú állami kitüntetésben részesült Kollár László igazgatót és Kőszegi Zoltán polgármestert. A Himnusz eléneklését követően a Szent János Katolikus Általános Iskola énekkara Tamáska-Kollár Kinga tanárnő vezetésével ünnepi verses, énekes összeállítással emlékezett meg Szent István életéről.

Semmelweis nap alkalmából július 5-én köszöntötte Dabas Város Önkormányzata az egészségügyi dolgozókat. Az esemény a Szent István téren kezdődött, ahol leleplezték dr. Lelik Ferenc sebészorvos, Dabas város díszpolgára mellszobrát, amelyet Gábor Emese szobrászművész készített.

Az ünnepi alkalmon köszöntötték a 40 éve pályán lévő Benkovics Józsefet, városunk első mentőtisztjét. Ezt  követően  átadták  a Dabas Egészségügyéért dr. Halász Géza-díjat, amelyet idén dr. Goneth János nőgyógyász szakorvos vehetett át a város egészségügyi ellátásában eltöltött három évtizedes szolgálata elismeréseként.

Június 24–28. között idén immár 4. alkalommal kerül megrendezésre a BarÇa Academy, az FC Barcelona hivatalos labdarúgó iskolájának nyári futballtábora Dabason.

A város és az FC Dabas sportegyesület egyemberként állt a rendezvény mögé annak érdekében, hogy olyan világvárosok mellett rendezze meg a világhírű katalán klub táborát és álljon helyt, mint Amszterdam, London, Tokyo, Shanghai,  Peking, Melbourne, Sydney,  illetve  megannyi észak-amerikai város, mint például Chicago, Boston, Los Angeles, vagy éppen miami, San Diego és Vancouver.

A gyóni főtéren a Kalitka játszótér környezetében zajlott a Szünidőnyitó  Parti  június  29-én,  amelyre  szép  számban érkeztek a látogatók. A népszerű kis körhinta mellett gokartozással, sportjátékokkal, ügyességi programokkal várták a gyermekes családokat.
 
A hőségben a téren felállított sátrakban hűsölve sokszínű kézműves programok várták a gyerekeket és szüleiket, akik minden egyes tevékenységért pecsétlenyomatot kaptak, amelyet egy-egy frissen sült palacsintára válthattak be.

Június 4-én a trianoni döntés 99. évfordulóján, amely 2010 óta a nemzeti Összetartozás napja, ismét a sári trianoni országzászlónál tartottunk megemlékezést. Az eseményen nagy számban jelen voltak azok a diákok, akik idén a Határtalanul program keretében eljutottak határon túli magyarlakta területre.
 
Az elmúlt évtizedben elindított programok jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy az elszakított területeken élő magyarság és az anyaországi még szorosabban kapcsolódjon össze. A Táncsics Mihály gimnázium 7 osztályosai is hasonló gondolatokat fogalmaztak meg az erdővidéki élményeik alapján összeállított műsorban.

Idén  június  2-án,  már  a 16.  Dabasi Futónapon koptathatták a cipőket a futás szerelmesei. Ahogy évről évre, idén is újabb rekord dőlt meg a résztvevők számával, kicsik és nagyok, fiatalok és idősek vágtak neki a három távnak.
 
Az esemény népszerűségét mutatja, hogy az ország legkülönbözőbb szegleteiből érkeznek hozzánk a sport szerelmesei, sőt egy-egy külföldi vendég  is  magára  húzta  idén  a  szürke pólót. A szervezők nemcsak a jó hangulatot, de a remek időjárását is el tudták intézni, így idén is zökkenőmentesen, vidáman teljesíthette mindenki a kitűzött távot.

A Kormorán zenekar örökérvényű dalával nyitotta meg Janza Kata színésznő az idei pedagógusnapot. Keresve sem lehetne találni jobban ide passzoló gondolatsort, hiszen pedagógusaink mindennap szívvel és lélekkel végzik hivatásukat, egyengetik tanulóink sorsát, fedeznek fel tehetségeket, lobbantják lángra a tudás utáni vágyat.
 
A könnyed, jó hangulatú koncert után Kőszegi Zoltán polgármester köszöntötte a megjelenteket, valamit az oktatás, nevelés területén várható fejlesztésekről beszélt. A rendezvényen két nyugalmazott pedagógus vehette át aranydiplomáját,  Hernádi  László  Péterné,  valamint  Zelenák  Andrásné, akik 1969-ben szerezték meg oklevelüket.

Május 29-én a Kossuth Művelődési Központban mutatták be az érdeklődőknek az egykori Fehérakác Híradó című lapból szerkesztett az Akácosban című kötetet.
 
Az eseményen Kőszegi Zoltán polgármester köszöntötte a szerzőt, kiemelve a kötetbe fektetett sok sok munkát, amelynek eredményeként egy képekben gazdag értékes kiadvánnyal gazdagodott városunk, megemlékezett Kakucsi Gabrielláról is, akinek a TSZ egykori vezetőjeként kulcsszerepe volt abban, hogy a lap létrejöjjön.

Városunkban több évtizedes hagyomány az 50, vagy annál is több esztendeje házasságot kötött párok köszöntése, megbecsülésünk kifejezése irántuk. Dabas idén ünnepli várossá válásának 30. évfordulóját és ebből az alkalomból május 19-én – hagyományteremtő szándékkal – a Halász Móricz-kúria tavaszi díszben pompázó kertjében ünnepelhettek együtt az 1979-ben és 1989-ben házasságot kötött párok.
 
Dr. Erdélyi Zsolt anyakönyvvezető beszédében kiemelte, hogy „közös életükben fontos szerepet játszik az akaraterő, a tenni akarás, hisz az életben mindent akarni kell: a békességet, a boldogságot és mindent, amiért küzdeni kell és ehhez igazi társra van szükség, mert minden napnak megvan a maga megoldandó feladata, és minden cél is, amiért küzdöttek, egy feladat.”

Egy évtizede minden esztendőben egy maroknyi magyar lerója tiszteletét egy bátor angol előtt. Április 27-én is így tettünk, és Zelenák András alpolgármester segítségével felidéztük az 1938. április 23-i tragikus eseményeknek sorát, amelyek Erik Fernihough halálához vezettek.
 
A végzetes baleset mellett megismerhettük a kor szellemét, azokat a nemzetek közötti ádáz csatákat, amiket a motorsport szerelmesei akkor vívtak egymással, itt nálunk, Gyónon.A koszorúzást követően ismét több mint száz motoros húzta meg a gázkart, pattant nyeregbe és egy tiszteletkört tettek a városban, hogy minél több ember figyelmét felhívják egy legendára.

A közösség  élete  1999-ben  indult  olyan  személyek  összefogásával,  akik tehetségükkel és szeretetükkel éltették, adott esetben újraélesztették településrészünk szlovák hagyományait.
 
Évről évre fel-elevenítették a helyi szokásokat, bővült a viselettár, valamint a szlovák és magyar nyelvű népdalok tárháza is. Az idő előrehaladtával egyre több helyen ismerték meg őket országhatáron belül és kívül is. Ma már igazi hangulatfelelősként ismerjük a társaságot, bárhol is legyenek, jókedv és vidámság veszi őket körül.

Gondoskodás és példaképek Ez a két szó jellemezte az Újszülöttek Köszöntését idén, hiszen azokat a gyermekeket köszönthettük most, akik a tavalyi év, vagyis a Gondoskodás Évének második felében szület-tek.

Nincs is nagyobb érték, amit adhatunk egy másik embernek, mint a szeretet, a gondoskodás, az időnk. A gimnázium torna-csarnokába 111 gyermeket – köztük három ikerpárt – és családjai-kat vártunk. A Dabasi Bóbita Óvoda gyermekeink kedves műsora után Kőszegi Zoltán polgármester beszédében kiemelte, hogy az esemény a városban az egyik legnagyobb ünneppé nőtte ki magát, hiszen évről évre egyre többen érzik fontosnak, hogy elfo-gadják a meghívást.

Április 5-én volt a 10. városi keresztút. A város valamennyi templomát és sok kegyhelyét érintő keresztút  állomásain, a napjaink keresztényeit foglalkoztató témákról hallgathatták meg dabasi tanúságtevők elmélkedését  a résztvevők.

Március 15-én a harminc évvel ezelőtt kialakult hagyományos útvonal állomásait végig járva emlékeztünk meg nemzeti ünnepünkről. Az eseménysorozat a Kossuth Ház Galéria és Kerekes László Alkotóházban kezdődött a „Tegyük jobbá a világot ezernyi csodával" című óvodás rajzkiállítás megnyitójával, amelyre zsúfolásig megtelt a Kossuth Ház kertje.
 
A  díjátadót követően Kőszegi Zoltán polgármester és Tapodi Katalin igazgató megkoszorúzta Kossuth László emléktábláját, Kuli Imre képviselő trombitaszólója mellett. Majd a dabasi dobos ovisok 48-as indulójára elindult a felvonulók menete a református templomkertbe.

Február 1-jén ünnepélyes keretek között adták át a megújult Sári háziorvosi rendelőket, amelyet a Pest megyei kompenzációs alapból nyújtott pályázati támogatással és jelentős önkormányzati forrás felhasználásával valósított meg Dabas Város Önkormányzata.

Az eseményen Szabó István a Pest Megyei közgyűlés elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, kihangsúlyozva, hogy Pest megye a történelmi időkben is gondot fordított arra, hogy az egészséget , mint értéket óvja, és ma sincs ez másképpen. Pánczél Károly országgyűlési képviselő ünnepi beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy nem egyedi az egészségügyi alapellátás fejlesztése Dabason, hiszen egy új háziorvosi rendelő építése van folyamatban Dabasi-szőlőkben. Kiemelte, hogy a helyi alapellátásban a családorvosoké a főszerep, akiknek nem csak a gyógyításban, hanem a megelőzésben is segítségére lesznek azok a 21. századi körülmények, amelyeket a fejlesztéssel megvalósítottak.

A Himnusz megírásának 196. évfordulóján, január 22-én, a Kossuth Művelődési Központban tartotta Dabas Város Önkormányzata  Magyar  Kultúra  Napi  ünnepségét.

Dr. Németh János István kultúrakutató, közművelődési szakértő mondott ünnepi beszédet, amelyben a kultúra egyén-  és  közösségformáló  erejéről  beszélt. Hagyományosan ezen az alkalmon adja át az önkormányzat a Dabas Kultúrájáért Karacsné Takács Éva-díjat az arra érdemes személynek, vagy közösségnek.

Hozleiter Fanny, ismertebb nevén Mosolyka január 12-én látogatott el Dabasra, hogy történeteivel, életigenlésével hol könnyeket, hol mosolyt csaljon az arcokra.

Mosolyka izomsorvadással született, öt évesen kerekesszékbe került, és az orvostudomány akkori állása szerint alig 25 évet jósoltak neki. Mosolyka nem profi motivációs tréner, de éppen az őszinte szavai, küzdeni akarása,  életigenlése  teszi  őt  hitelessé.  Véleménye szerint kevés dolgot lehet pillanatok alatt megváltoztatni, de egyet bármikor, a hozzáállásunkat.

Január 10-én délután öt órakor a don kanyarban elesett hősök emlékére szólaltak meg a Kapisztrán-Hunyadi Emléktorony harangjai, majd a Kovács Sámuel Tüzércsapat tagjaival megkoszorúztuk a második világháborús emlékművet.

Ez alkalommal a Táncsics Mihály Gimnázium Metelka-termében tartott történelmi előadást Dr. Szabó József János hadtörténész, aki értékes, közérthető, tudományos összefoglalót adott arról, miért is történhetett meg, milyen események, folyamatok vezettek a II. magyar hadsereg óriási, tragikus veszteségeihez.


Search

Weboldalunk sütiket (cookie-kat) használ, hogy a legjobb böngészési élményt biztosíthassuk Önnek honlapunkon. Az oldal további használatával jóváhagyja a sütik használatát.