Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
2024. július 12. péntek
Izabella, Dalma
Holnap: Jenő napja lesz

Videogaléria 2017

December 18-án került megrendezésre az Évzáró Ünnepi Képviselő-testületi Ülés a Sári Zarándok-és Kulturális Központban.

A rendezvényen Kőszegi Zoltán polgármester évértékelő beszédét követően átadásra kerültek Az év kisvállalkozója, Az év nagyvállalkozója, Az év egyik legkiemelkedőbb kulturális eseménye, valamint Az év kulturális eseménye kitüntetések is.


December 14-én a Sportgála keretében köszöntötte az önkormányzat Dabas kiemelkedő teljesítményt nyújtó sportolóit az OBO arénában. A résztvevőket Kuli Imre az emberi erőforrások bizottság  sportért  felelős  alelnöke  és Kőszegi Zoltán polgármester üdvözölte.

A rendezvényen tíz sportág kiemelkedő teljesítményt nyújtó sportolói vehették át, egyéni  és  csapat teljesítményükért az év sportolói díjakat, valamint önkéntes munkájuk elismerésben részesültek a Barcelona focitábor segítői. Ezen az estén adta át az Önkormányzat az év utánpótlás- és felnőtt csapata elismeréseket, amelyeket a Dabas VSE KC utánpótlás férfi kézilabdázói és az NB I-es felnőtt kézilabdacsapata vehetett át. Az  év  edzőjének  a  testület  Tomori Győző  kézilabdaedzőt  nyilvánította. A város egyik legrangosabb elismerését, a Dabas Város Sportjáért  kitüntetést a Wellis Magyarország Zrt. vezetői vezetői vehették át sok éves sporttámogatói tevékenységük elismeréseként.

December 8–13. között idén is négy helyszínen tartotta meg a város szépkorú polgárai részére Dabas Város Önkormányzata az Idősek karácsonyi ünnepségeit.  Sáriban, a Zarándok- és Kulturális Központ, Dabason, a Kossuth Kulturális Központ, Gyónon, a Gyóni Géza Általános Iskola és Dabasi-szőlőkben a Művelődési Ház adott otthont a rendezvényeknek, ahol a résztvevőket ünnepi műsorokkal, valamint szerény vendéglátással és ajándékkal köszöntötte.

Az alábbiakban az ünnepségekről készült videofelvételeket tekinthetik meg az érdeklődők.

Dabas Város Önkormányzata december 3-án tartotta meg megújított adventi rendezvényét, amelyen új helyszíneken és új programokkal várta a családokat és az érdeklődőket.

Az eseményről és a rendezvényekről készült videoanyagot tekinthetik meg most az alábbiakban olvasóink.

Print Friendly, PDF & Email

Dabas Város Önkormányzata november 24-én a Sári Zarándok- és Kulturális Központban köszöntötte az 50-55-60-65 éves házassági évfordulósokat és családjaikat.

Az eseményről és a rendezvényekről készült videoanyagot tekinthetik meg most az alábbiakban olvasóink.

Print Friendly, PDF & Email

Idén, június 30-án, pénteken köszöntöttük városunk egészségügyi dolgozóit a rendelőintézet dísztermében. Az ünnepség elején Klemencz Györgyné intézményvezető üdvözölte az egybegyűlteket, majd Kőszegi Zoltán polgármester méltatta a városban folyó magas színvonalú egészségügyi munkát, megköszönte orvosaink, ápolóink áldozatos tevékenységét, a lakosság iránti elkötelezettségét. Semmelweis Ignác életművét dr. Tolnay Lajos szülész-nőgyógyász szakorvos ismertette, majd több mint egy évtizedes Dabason töltött idő után elköszönt munkatársaitól, betegeitől, mert ősztől a Budai Irgalmasrendi Kórház Keresztény Anyasági Központjának vezetőjeként folytatja tevékenységét. Az orvosok nevében dr. Bodó Ágnes főorvos asszony búcsúzott el kollégájától. Az intézmény ajánlása és a Képviselőtestület döntése alapján az idei egészségügyi díjazott Juhász Sándorné Lakrovits Márta fizikoterápiás asszisztens lett, több évtizedes kitartó és eredményes munkájáért ő vehette át Dabas város polgármesterétől a Dabas Egészségügyéért dr. Halász Géza-díjat. A rendezvény végén a Divertimento vonósnégyes rövid hangversenyét hallgathatták meg az ünnepeltek.

(részlet a Dabasi Újság 2017. augusztus havi számából)

Június 25-én, a költő születésének 133. és halálának 100. évfordulóján szervezte meg Dabas Önkormányzata a Gyóni Géza Emlékév centenáriumi ünnepségét.

Az esemény ünnepi istentisztelettel kezdődött az evangélikus templomban, amelyet Győri Tamás József esperes helyettes, megbízott lelkész mutatott be. Ezt követően a résztvevők néma főhajtással emlékeztek meg a közelmúltban elhunyt Sztavinovszky Győző tanár úrról, aki a 15 évvel ezelőtt létrehozott Gyóni Gyűjtemény egyik kezdeményezője, mecénása volt.

A zsúfolásig telt templomban zajlott az évfordulós ünnepség is, amelynek keretében a résztvevők meghallgathatták az Országos Gyóni Géza versmondó találkozó díjazottjait, Kiss Judit, Strich Lászlóné és Kuruc Ádám Konrád szavalatát.

Kőszegi Zoltán polgármester úr köszöntötte a megjelenteket, megköszönte az emlékév megvalósításában közreműködő szervezetek, irodalmi lapok, szakemberek segítségét, kiemelte, hogy az emlékév megvalósításához elengedhetetlen volt a kormányzati támogatás, amelyet Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől kapott a város közössége.

A támogató minisztérium képviseletében Krucsainé Herter Anikó kultúráért és fejlesztésért felelős helyettes államtitkár asszony mondott ünnepi köszöntőt. Beszédében elismerően szólt az emlékév jegyében megvalósított fejlesztésekről, programokról, amelyek, ahogyan fogalmazott, arról tanúskodnak, hogy a dabasiak megértették és magukévá tették a kormányzat törekvéseit.

A centenáriumi alkalom ünnepi szónoka az emlékév fővédnöki tisztét vállaló prof. dr. Szakály Sándor, a Veritas Intézet igazgatója volt. Professzor úr a Gyóni kultusz ápolásáról, a költő irodalomtörténeti jelentőségéről beszélt, hangsúlyozta, hogy sokáig az irodalom perifériájára szorították őt, azonban most ismét felfedezik  műveit, rangja van Gyóni költészetének.

Az esemény zárásaként a résztvevők kisétáltak a megújult evangélikus templomkertbe, amelyet Ligetvári István és leánya Dorottya tervei alapján készítettek el. A Luther-udvarban helyet kapott Balogh Eleonóra Ferenczy-díjas üvegművész Gyóni Géza üvegportréja. Az alkotásnál jelképes szalagvágással adták át az emlékév fejlesztéseit a megújított emlékszobát és a Luther-udvart, majd az ünnepélyes áldást követően Dévay-Nagy Kamilla érdemes művész három dalt adott elő az ünnepség zárásaként.

Print Friendly, PDF & Email

A Gyóni Géza Emlékév jegyében helyreállították a költő egykori szőlősi emléktábláját, amely a Parragh-birtokon állt. A táblát, amely a Közösségi Ház falán kapott helyet, az eredeti dokumentumok alapján Pataki Miklós csobánkai szobrászművész készítette el.

Az avatóünnepségen Feldman László, a településrész képviselője köszöntötte az egybegyűlteket. Az ünnepi műsorban a Szőlőkert Óvoda óvodásai, a Gyóni Géza Általános Iskola volt és jelenlegi diákjai, Petróczy Attiláné a Gyóni Géza Nyugdíjasklub vezetője, valamint Kapui Ágota költő, szerkesztő is közreműködött. Az emléktábla történetét Valentyik Ferenc helytörténész tolmácsolásában hallgathatták meg a megjelentek.

Az eredetileg 1927-ben felavatott emléktábla Dabasi-szőlők egyik első mementója volt, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával állított helyre a város önkormányzata. A tábla azt az eseményt örökítette meg, hogy Gyóni Géza itt ünnepelte meg a kecskeméti Kossuth-szobor leleplezését több barátjával. Az emlékhely sokáig, egészen a pusztulásáig meghatározó helyszíne volt az évente megtartott Gyóni Géza megemlékezéseknek.

Idén, a költő halálának centenáriuma alkalmából ismét elnyerte méltó helyét ahol a közösség emlékezetének szerves része lehet.

Az idei városi pedagógusnapnak a Sári Zarándok- és Kulturális Központ adott helyet. A rendezvényen mintegy 200 tanár, tanító, óvónő és technikai dolgozó jelent meg, de számos nyugalmazott pedagógus is elfogadta az önkormányzat meghívását.

A rendezvény elején a Szent János Katolikus Általános Iskola kórusa köszöntötte a vendégeket. Az igényes repertoár, a színvonalas előadás Kollár Lászlóné karvezető odaadó munkájának köszönhető. Kőszegi Zoltán polgármester ünnepi beszédében elismerte a városban folyó magas szintű oktató-nevelő munkát, amelyet a diákok kiváló eredményei bizonyítanak, és megköszönte a pedagógusok kitartását, türelmét, jövőt alakító szakértelmét.

A rendezvényen három nyugalmazott pedagógus vehette át gyémánt-, illetve aranydiplomáját, Horváth Sándorné és Szeltner Árpád 60, Kiss István pedig 50 éve szerzett tanári (tanítói) oklevelet az ország különböző felsőoktatási intézményeiben.

A Dabas Ifjúságáét Kászonyi Dániel-díjat idén Kollár Lászlóné, a Szent János Katolikus Általános Iskola tanára
érdemelte ki kiváló pedagógiai munkájáért.
A díjazott megköszönte kollégái, az iskola közössége és családja támogatását, amellyel hozzájárultak eredményei eléréséhez.

Dabas Város Önkormányzata június 2-án, pénteken tartotta trianoni megemlékezését az OBO Aréna melletti Kegyeleti parkban, Wass Albert szobránál. A kegyetlen békediktátum 97. évfordulóján mintegy 150-en tartották fontosnak, hogy jelen legyenek az eseményen. Jó volt látni, hogy mennyi diák és fiatal jött el a megemlékezésre, ami azt bizonyítja, hogy a hét éve zajló Határtalanul program meghozta a remélt eredményt. A pályázat keretében Erdélybe, a Székelyföldre látogató hetedikes diákok és tanáraik élményekkel feltöltődve érkeztek a rendezvényre. Részvételüket nem a kényszer szülte, hanem a nemzeti összetartozás fontosságát értő és átérző szándék. A rendezvény nyitányát a Múzsák Művészeti Iskola rézfúvósai játszották el Serfel Viktor tanár úr vezetésével, és ugyancsak az ő előadásukban hangzott el a Himnusz, majd a végén a Szózat is. Az egybegyűlteket Kőszegi Zoltán polgármester köszöntötte, majd a Vargyasi Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (Erdély, Erdővidék) fiatal színjátszói fejezték ki az összetartozás fontosságát megható verses-zenés irodalmi összeállításukkal. A megemlékezés szónoka Farkas Gábor, a Dabasi Táncsics Mihály Gimnázium történelemtanára volt, aki friss élményekkel feltöltődve, diákjai körében érkezett a rendezvényre, egy Baróton és Erdővidéken eltöltött hét után. Lelkesítő és lendületet adó beszédére rányomta bélyegét ez az élményszerűség, így arra biztatta a jelenlévőket, hogy a múlt sérelmeinek begyógyítása érdekében forduljanak a jövő felé, a határokon átívelő kulturális, lelki, szellemi újraegyesítés szabjon irányt a fiataloknak, a következő nemzedéknek a trianoni trauma feldolgozásában. A rendezvény a Wass Albert-szobor és a trianoni jelképek megkoszorúzásával és a Székely Himnusz közös eléneklésével zárult.

(részlet a Dabasi Újság 2017. július havi számából)


Május 28-án, vasárnap a Térségi Holokauszt Emlékpont előtti téren avatta fel a város közössége Bragyova György holokauszt-túlélő, egykori felsődabasi lakos egészalakos szobrát, amely Gábor Emese szobrászművész alkotása.

A szobor egy kompozícióban ábrázolja a főalakot és kedvenc kutyáját, amely az emberséget, az összetartozást és az egymásrautaltságot jeleníti meg. A padon ülő idős ember a felsődabasi közösség szerves részeként jelenik meg, mintha soha nem kényszerült volna elhagyni szülőföldjét, vagy mintha örökre hazatért volna a szülői házba.

A rendezvény szónoka Forgács János holokauszt-túlélő volt, majd Kőszegi Zoltán polgármester méltatta az esemény jelentőségét. A műsorban közreműködött a Divertimento vonósnégyes, Fehér Júlia versondó és Valentyik Anna színművész.

Az eseményen részt vettek Bragyova György Izraelben élő lányai és rokonai is. Egyik lánya, Judith megható szavakkal emlékezett meg a tavalyelőtt, 92 éves korában eltávozott nevelőapáról, és megköszönte a város közösségének, hogy kegyelettel ápolja emlékét.

(részlet a Dabasi Újság 2017. június havi számából)

A Dabasi Lokálpatrióta Egyesület szervezésében immár 14. alkalommal rendeztük meg a futónapot. Jó időre ébredtünk, hetek óta figyeltük az időjárást (illetve előre megrendeltük), nem szeretnénk, hogy a hosszú hetek munkája kárba vesszen. Három távon, négy korosztályban indítjuk évek óta a versenyt: 2,5 km, 10,5 km és 21,4 km. A tavalyi nagysikerű fekete macskás pólónkat idén is visszahoztuk, plusz 1-el megtoldva, illetve egy 13+1-es kvízzel, akik ezt kitöltötték és bedobták a dobozunkba, azok között sorsoltunk ki egy kerékpárt. Ezen a futáson már nemcsak a helyi, hanem a környékbeli futók is szívesen vesznek részt, évek óta tapasztaljuk, hogy a kör egyre bővül. Az idei futónapon 1672 fő regisztrált.

Röviden a dobogósok:

Röviden a dobogósok:

21,4 km női:
1. Szilágyi Fruzsina
2. Gula Andrea
3. Gula Mari

21,4 km férfi:
1. Schwartz-Nagy Attila
2. Tresó Gábor
3. Tar Miklós

10,5 km női:
1. Nagy Csilla
2. Hubik Alexandra
3. Szatmári Erika

10,5 km férfi:
1. Nedelka József
2. Izsa Szabolcs
3. Gyurászik László

Ezúton is gratulálunk az összes futónak, illetve a győzteseknek.

Iskolák között is versenyt hirdettünk,  a legtöbb résztvevővel regisztrált iskola sportszervásárlási utalványt kapott. Az idei futónapon legtöbben a Táncsics Mihály Gimnázium színeiben indultak. Sok fellépőnk volt a színpadon, illetve egy másik sátornál folyamatosan zajlott a walkenergie és a spinning bemutató az NB I-be idén feljutó kézilabdás fiúk jóvoltából, akik a három bemelegítésnél is a színpadra léptek. A 14. Dabasi Futónap különlegessége volt, hogy elhozta hozzánk a Dakar Kamionját Szalai Norbi az Opel Dakar Team képviseletében, illetve a kis szöcskéjével felvezette futóinkat is két távon.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a szervezők önzetlen munkáját, a támogatóink nagyvonalú szponzori felajánlását, és Nektek, hogy idén is ilyen sokan eljöttetek!

Fotókat és videókat a Dabasi Futónap facebook oldalán találhattok.

Jövőre jubileumi 15. futónap!

Mi már megkezdtük a szervezést, nem pihenünk!

(részlet a Dabasi Újság 2017. június havi számából)


Május 12-én, pénteken újabb várossal bővült Dabas testvértelepüléseinek száma. A romániai Abrudbánya képviselő-testülete részéről  11 fő  vett részt az eseményen. 

Abrudbánya polgármestere, Simina Nicolae és Dabas Város polgármestere, Kőszegi Zoltán a Halász Móricz-kúriában írta alá azt a testvérvárosi szerződést, amelyet egy kétéves ismerkedési, előkészítési időszak előzött meg. A kapcsolat létrejöttét Szandhofer János alpolgármester szorgalmazta, aki fontosnak tartja a romániai magyar szórvány ügyét, és azt reméli, hogy az abrudbábnyai magyar közösség helyzetére e kapcsolat által még inkább rá lehet irányítani a figyelmet.

A rendezvényen a két település polgármestere szólalt fel, de beszédet mondott Pánczél Károly országgyűlési képviselő és Demeter László, Kovászna megye diaszpóráért felelős megbízottja is.
 
Az ünnepséget a Pilinke Énekegyüttes műsora zárta.

Május elsején, hétfőn gazdag programokkal várta a dabasiakat a VÁROSI MAJÁLIS, az OBO Aréna környezetében. Közel ezer fő fordult meg a nap folyamán a rendezvény helyszínén, ahol látványos színpadi műsorokból és alternatív programok gazdag tárházából válogathattak a családok.

Június 17-én kétszáznál is több dabasi diák gyűlt össze az önkormányzat Pizzapartiján, a gyóni strandon. A rendezvényre, mint minden évben, idén is a kitűnő tanulók voltak hivatalosak, és azok, akiket csak egy-két 4-es osztályzat választott el a kitűnő eredménytől.

A rendezvényen Kőszegi Zoltán polgármester köszöntötte a diákokat, majd átadta az önkormányzat ajándékait, a Gyóni Géza centenárium kapcsán egy dabasi képzőművészek által illusztrált verseskötetet, egy könyvjelzőt és egy emléklapot.

Idén először itt a Pizzapartin, széles diákközönség előtt adták át Az Év Dabasi Diákja kitüntető címet, amelyet a Gyóni Géza Általános Iskola tanulója, Misek Bettina és a Kossuth Lajos Általános Iskola tanulója, Faragó Ádám (mindketten nyolcadikosok) vehetett át városunk polgármesterétől.

A Nautilus Étterem, mint minden évben, idén is többféle ízesítésű pizzával kínálta a gyerekeket, majd a délután Nádas Babara, Naren rövid koncertjével zárult.


Print Friendly, PDF & Email

A Kapcsolatok évének első félévében megrendezett újszülöttek köszöntésére 73 család fogadta el az önkormányzat meghívását. A Sári Zarándok- és Kulturális Központ nagyterme zsúfolásig megtelt az ünnepeltek családtagjaival.

A csecsemőket és szüleiket Kőszegi Zoltán polgármester köszöntötte, és a Gyóni Mesevár Óvoda növendékei ünnepi műsorral kedveskedtek a családoknak. A rendezvény egy közös fotózással ért véget, majd a családok átmentek az Újszülöttek ligetébe, a sári Csati-partra, ahol facsemetéket ültettek gyerekeik érkezésének örömére.

Print Friendly, PDF & Email

Április 22-én, szombaton ismét Eric Fernihough-ra, a tragikus körülmények közt elhunyt angol motorversenyzőre emlékezett a város közössége, valamint a helyi és környékbeli motoros társadalom.

A résztvevők a „Gyóni Beton” London megállójánál gyülekeztek, ahol az önkormányzat képviselőinek jelenlétében koszorút helyeztek el a Fernihough-domborműnél. A dabasi emlékkör megtétele után a motorosok folytatták útjukat Pusztavacsra.


Print Friendly, PDF & Email

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulóján a város közössége a Szent István téren emlékezett meg e jelentős történelmi eseményről.

A rendezvényt a Múzsák Művészeti Iskola rézfúvósai nyitották meg a Himnusz hangjaival, majd Kőszegi Zoltán polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Az esemény ünnepi szónoka Murányi László, Dabas díszpolgára volt, aki beszédében párhuzamot vont ’48, ’56 és a rendszerváltás eseményei között, méltatta a szabadság megszületésének felemelő pillanatait.

Az ünnepségen két jelentős díjat adott át Dabas város polgármestere: a Dabas Város Díszpolgára  kitüntető címet és a Dabas Környezetvédelméért Télessy István-díjat.  A díszpolgári címet idén Bujdosó Géza építész kapta, a környezetvédelmi díjat pedig a Kossuth Lajos Általános iskola közössége vehette át.

A rendezvényben közreműködött a Tilinkó Néptánccsoport, Brabanti Kristóf és Kmatyó László, a Táncsics Mihály Gimnázium versmondói, valamint a Kovács Sámuel Hagyományőrző Tüzércsapat.

Print Friendly, PDF & Email

A magyar kultúra napja alkalmából, a Gyóni Géza Emlékév idei első rendezvényeként képzőművészeti kiállítás nyílt a Kossuth Ház Galéria és Kerekes László Alkotóházban január 21-én.

A tárlat anyagát a Zlinszky család bocsátotta az önkormányzat és a galéria rendelkezésére, amely Sternegg-Günther Ferenc hagyatékából származik. Az első világháború haditudósítói grafikákon, rézés linómetszeteken örökítették meg a hadak egy-egy életképét, a harcok helyszíneit, a csaták tragikus momentumait. Az értékes gyűjtemény olyan nagy neveket is magában foglal, mint Pór Bertalan vagy Bató János.

Print Friendly, PDF & Email

Dabas Város Önkormányzata január 13-án tartotta hagyományos újévi koncertjét a Kossuth Kulturális Központ nagytermében. A rendezvényen, a szokásoktól eltérően, idén díjátadásra is sor került. Kőszegi Zoltán polgármester újévi köszöntőjét követően a város vezetői két önkormányzati elismerést adtak át.

A Dabas Város Közbiztonságáért díjat Lagzi Zoltán polgárőr vehette át, majd a 2016-os év vállalkozói díjának átadása következett. Az év kisvállalkozója Mráz István lett, míg az év vállalkozásának a Trendcoop Kft.-t választotta a Képviselő-testület.

A rendezvény második felében a kecskeméti Kodály Intézet Aurin leánykara és kamarakórusa biztosította a feledhetetlen zenei élményt a hallgatóság számára, Durányik László karnagy vezényletével.

Print Friendly, PDF & Email

Dabas Város Önkormányzata minden esztendőben, a doni áttörés napján, a Zlinszky utcai II. világháborús emlékműnél emlékezik meg a II. magyar hadsereg veszteségeiről, a hősi halált halt, megfagyott és fogságba hurcolt magyar katonákról.

Idén, eddigi szokásainktól eltérően, a felsődabasi Nemeskúriában emlékeztünk a doni eseményekre. Január 12-én, csütörtökön este 18.00 órakor benépesült a kúria előadóterme, sokan eljöttek, hogy meghallgassák Szabó József János hadtörténész előadását. A Himnusz eléneklése után, a jelenlévők egyperces néma csönddel emlékeztek az áldozatokra. A rendezvényt Kőszegi Zoltán polgármester nyitotta meg, majd Szabó József János dokumentált, érdekes és megható előadása következett, amelyet, korabeli képekkel tett még érthetőbbé, átélhetőbbé.

Print Friendly, PDF & Email

Search

Weboldalunk sütiket (cookie-kat) használ, hogy a legjobb böngészési élményt biztosíthassuk Önnek honlapunkon. Az oldal további használatával jóváhagyja a sütik használatát.