Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
2024. április 13. szombat
Ida
Holnap: Tibor napja lesz

Videogaléria 2010

December 17-én került megrendezésre a 2010 évi SPORTGÁLA a Dabas-Diego Sportcsarnokban. Az est folyamán átadásra kerültek az ÉV Sportolója Díjak, és a Dabas Város Sportjáért kitüntetés. A rendezvényen a dabasi sportolók bemutatói mellett a Csillag Születikből ismert Inzsöl Gyula zenés modellrepülő show-ja tette látványossá a programot.

Print Friendly, PDF & Email

December 16-án, csütörtökön este került sor a Képviselő-testület ünnepi ülésére a Városházán. Az ünnepség Kőszegi Zoltán polgármester évértékelő beszédével kezdődött, majd sor került Az Év Vállalkozója Díj átadására, amelyet a sári városrészből a TESZ-97 Kft vezetője, Ronga József, a dabasi városrészből a Dabas-Tex Kft. vezetője, Kulcsár Lászlóné, a gyóni városrészből a DIEGO Kft. két vezetője, dr. Vida Zsuzsanna és Kiss László vehetett át. A Dabas Város Közbiztonságáért Díjat idén a Gyóni Polgárőrségnek ítélte oda a testület. Az év kulturális eseménye Dabason Díjat a Tranoni Emléknap kapta (a rendezvényt a Polgármesteri Kabinetiroda szervezte), valamint díszoklevélben részesült Valentyik Anna előadóművész Én, Karády Katalin című pódiumműsoráért és a Táncsics Mihály Gimnázium Szalagavató ünnepségéért. A rendezvényt a Múzsák Alapfokú Művészetoktatási Intézmény kis zenészeinek, versmondóinak és tanárainak közös műsora zárta.

December 4-én, szombaton lezajlott az Ország Közepe Többcélú Kistérségi Társulás adventi koncertje a Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola tornatermében. A kistérség tíz településének 200 diákja énekelt együtt ezen az eseményen. A gyerekek felkészítője és karmestere Street Gábor volt.

A rendezvényen Zsadányi Lászlóné, a társulás volt elnöke átadta Kőszegi Zoltánnak, az újonnan megválasztott elnöknek az Önkormányzatok a Közművelődésért Díjat, amelyet a Magyar Népművelők Egyesülete adományozott az OKTKT-nak hatékony kulturális tevékenységéért.

A rendezvény összekapcsolódott a Szeretet és Összetartozás ünnepével, amelyet Dabas Város Önkormányzata a 2004. december 5-i sikertelen népszavazás óta minden évben megrendez.

Print Friendly, PDF & Email

November 28-án, vasárnap az Adventi Est rendezvény részeként ahol a Szent János Katolikus Általános Iskola tanárokból, diákokból és szülőkből álló kórusa adott adventi koncertet az alsódabasi katolikus templomban. Az adventi énekek és elmélkedések átmelegítették a jelenlévők szívét. A rossz idő ellenére a templomterem és az előtér is zsúfolásig megtelt a hallgatósággal. Az előadásban közreműködtek: Máténé Suhajda Andrea, Pásztor Imre, Gattyánné Fajt Judit, Gattyán Annamária, Jankulár Margit, Nagy Kinga (furulya), Pásztor Imre, Gogolák Alexandra (fuvola), Fridrich Márton, Bányai János, Venicz Ábel, Gogolák Alexandra, Danyis Máté, Kollár Kinga (szólóének), Kuris Loretta, Zsákai Lénárd, Szabados Kata és Kollár Kinga (gitár). A Kollár Lászlóné Marika által vezényelt kórus színvonalas műsorához csatlakozott a Gyóni Géza Általános Iskola és a Kossuth Lajos Általános Iskola pedagógus énekkara is.

November 27-én köszöntötte Dabas Város Önkormányzata dr. Bábel Balázs érseket és édesapját, id. Bábel Balázst abból az alkalomból, hogy városunk két díszpolgára ebben az esztendőben ünnepelte születésének kerek évfordulóját. Az apa márciusban 90., a fiú októberben 60. életévét töltötte be.  Az ünneplő közösséget és a vendégeket Szandhofer János alpolgármester köszöntötte, majd Feldman László felolvasta Kőszegi Zoltán polgármester levelét, aki e sorokon keresztül üzent az ünnepelteknek, ugyanis a Külügyi Bizottság tagjaként Montenegróban tartózkodott a rendezvény idején. A két Bábellel, apával és fiúval oldott, családias beszélgetést alakított ki az est moderátora, Pásztor Gergely képviselő.
A rendezvényen Bábel Balázs érsek úr dedikálta Magyar Zsoltárok, 150 magyar vers című kötetét, valamint a Két, Istennel beszélő ember című kiadványt, amelyet Dabas Város Önkormányzata e jeles alkalomra jelentetett meg, és ezzel köszöntötte a két Bábelt születésnapja alkalmából. A kis kötet szerkesztője Feldman László, Kapui Ágota és Paálné Szűcs Mária. A Régi családi fényképeken kívül a szerkesztők Karlik Dóra fotóit használták fel a kiadványban. A nyomdai munkálatokat a
Pressman Nyomdaipari Bt. végezte.
 

Az évforduló alkalmából november 20-án  ünnepséget tartott a Dabas és Térsége Látássérültjeinek Egyesülete a Kossuth Művelődési Központban. A Dabas és Térsége Látássérültjeinek Egyesülete (www.datle.hu)  2005. szeptemberében alakult meg. Az Egyesület a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete társszervezeteként működik.  Az Egyesület működése által lehetővé válik egyrészről a fővárostól távolabbra eső településeken élő látássérültek számára is élővé tenni a segítségnyújtást – az érdekvédelmet, rehabilitációt, a kézzelfogható szolgáltatásokat és támogatásokat. Másrészről a társadalom számára „láthatóvá” válnak a nem látó emberek, segítve ezzel az együttélés természetesebbé válását.

Print Friendly, PDF & Email

November 13-án, szombaton került sor azon idős házaspárok köszöntésére, akik idén ünnepelték házasságkötésük 50.-60. évfordulóját. A rendezvényen kilenc idős pár erősítette meg házassági esküjét az anyakönyvvezető előtt. Az eskü aláírása után Kőszegi Zoltán polgármester köszöntötte a vendégeket és átadta az Önkormányzat ajándékát. A rendezvény ünnepélyes részét zenés műsor követte, ahol Szalontai Eszter operaénekes és a Rozmaring Hagyományőrző Népdalkör szórakoztatta a megjelenteket.

Print Friendly, PDF & Email

Dabas Város Önkormányzata november 12-én, pénteken köszöntötte a szociális szférában dolgozókat a Városháza nagytermében. A rendezvényen Kőszegi Zoltán polgármester tartott ünnepi beszédet, amelyben a szociális segítőmunka fontosságát hangsúlyozta. A polgármester elismerő oklevéllel köszönte meg azon vállalkozások, cégek, intézmények és egyesületek segítségét, akik a Gróf Vay Péter alapon keresztül támogatták a város árváit és rászorulóit. Az ünnepségen átadásra került a „Rászorultakért és Elesettekért”- díj. Idén Bartos Sándorné, a Vöröskereszt dabasi fiókjának vezetője vehette át ezt a kitüntetést több évtizedes önzetlen és magas szakmai színvonalon végzett segítőmunkájáért. A rendezvényt Kovács Éva brácsaművész és művészbarátainak koncertje zárta.

Print Friendly, PDF & Email

November 06-án került sor a 2010-es esztendő első félévében született csecsemők köszöntésére az új Bóbita Óvodában. Az új óvoda aulája megtelt az érkező családokkal. A nagymamák, testvérek és más családtagok is eljöttek az ünnepségre. A Bóbita Óvoda óvodásainak ünnepi műsora után Kőszegi Zoltán polgármester üdvözölte a jelenlévőket, majd átadta az emléklapokat és az anyukáknak egy-egy szál rózsát.

Print Friendly, PDF & Email

Dabas Város Önkormányzata október 23-án, szombaton tartotta az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére megrendezett ünnepségét a gyóni városrészközpontban lévő 56-os obeliszknél. Az ünnepi megemlékezésen a Gyóni Géza Általános iskola diákjainak műsora után Kőszegi Zoltán polgármester, országgyűlési képviselő mondta el köszöntőbeszédét a jelenlévő ünneplő közösségnek. Ezt követte Pásztor Gergely képviselő, a Táncsics Mihály Gimnázium igazgatójának ünnepi beszéde, majd a rendezvény végén  a helyi intézmények, civil szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat az 56-os emlékmű lábánál.

Print Friendly, PDF & Email

A Gyóni Napok rendezvénysorozat részeként immár negyedik alkalommal megrendezett városi kerékpártúrán közel 100 kerékpáros vett részt. A túra a Gyóni Református gyülekezeti teremtől indult rendőri felvezetéssel. A túra útvonalának megtétele után a résztvevőket üdítővel és szendvicsekkel várták, majd befejezésül kisorsolták az ajándékokat.

Print Friendly, PDF & Email

Én, Karády Katalin…  – Valentyik Anna szinkronszínész, előadóművész műsora – Zongorán kísér: Oláh Gergely Helyszín: Halász Móricz-kúria
2010. szeptember 20.
A 30–40-es évek legtehetségesebb és legnépszerűbb színész-énekese, Karády Katalin legendává vált nemzedékek tudatában. Anyáink, nagyanyáink dúdolták mélabús, szívbemarkoló dalait, mi pedig általuk ismertük meg ezeket az örökzöld slágereket, amelyeket gyermekeink, lányaink adnak tovább az utókornak. Valentyik Anna épp ezt az időtlenséget tolmácsolta a Halász Móricz-kúria csöppnyi színpadán, pusztán egy zongorakísérettel és olyan empátiával, hogy kevés szem maradt szárazon a zsúfolásig tele teremben. Valentyik Anna előadóestje kétségtelenül a Dabasi Napok egyik legmaradandóbb, legsikeresebb programja volt. ( részlet: Dabasi Újság 2010. októberi számából)

A Gyóni Napok rendezvénysorozat részeként a „Süteményes sublót” rendezvényen a vendégházátadó ünnepséghez a Gyóni Géza Nyugdíjas Klub Egyesület tagjai és Nyúl Gyuláné szakácsnő hagyományos süteményeket készített a lakodalmas sublótba.

Print Friendly, PDF & Email

Dabas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2010. október 12-én  tartotta meg  ünnepi alakuló ülését a Polgármesteri Hivatal nagytermében. Az alakuló ülésen sor került a Választási Bizottság tájékoztatójára a választási eredményekről és a megbízólevelek átadására, az önkormányzati képviselők és a polgármester eskütételére, valamint a polgármesteri program ismertetésére.

Print Friendly, PDF & Email

Szeptember 25-én került megrendezésre idén a Vállalkozók  és Cégek Napja a XII. Dabasi Napok keretében. A hagyományos Vállalkozók Napi Főzőverseny Vándorbogrács-díját a közel 20 nevező csapat közül az idén a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola nyerte meg. A számos ételkülönlegesség közül a zsűri döntése alapján a 2010. év Dabas Étele, sőt inkább menüje a „brezáni tárkonyos leves, Rákóczi módra”, másodiknak „felvidéki kakasperkelt tót galuskával”, valamint desszertnek a „sári gerheny fokhagymás tejföllel vadítva”. / Receptek: ide kattintva tekinthetőek meg/.

Print Friendly, PDF & Email

Négy év alatt, európai uniós és állami támogatásból, önkormányzati, magánbefektetői forrásból 1,2 milliárd forint értékű beruházással gazdagodik Dabas - jelentette be Kőszegi Zoltán polgármester szeptember 25-i projektindító sajtótájékoztatóján.

A projekt keretében megújul többek között a Szent István tér, a Jubileumi Park, a Kossuth Művelődési Központ tetőszerkezete, a Bartók Béla út járdái és kerékpárútjai, a városközpontot elkerülő utak épülnek. Felújítják a Bíróság és a Földhivatal épületének homlokzatát. Jövőre adják át az új piaccsarnokot, és beépítik a Kossuth Lajos Általános Iskola tetőterét, felújítják homlokzatát. 

Print Friendly, PDF & Email

A Dabasi Napok keretében dedikálással egybekötött könyvbemutatón ismertették meg az érdeklődőkkel az Ezer dabasi pillanat című településalbumot a résztvevők, amely Czagányi László helytörténész tollából és közel 200 dabasi adatközlő hozzájárulásával jött létre. A monográfia-értékű kötet tervező szerkesztője Paálné Szűcs Mária, a szerző társszerkesztői: Valentyik Ferenc, Sztavinovszky Győzőné, Feldman László és Kapui Ágota.

Print Friendly, PDF & Email

A tárlat megnyitására a Dabasi Napok rendezvénysorozat keretein belül szeptember 17-én, pénteken, 18 órakor került sor. Köszöntőt mondott Kőszegi Zoltán polgármester, országgyűlési képviselő, a kiállítást Lőkös Zoltán fotóművész nyitotta meg. A hangulatos zenéről Balázs Krisztina, Harmincz Nóra, Lang Erik, Mráz Albert és Tóth Antal gondoskodott. A zsűri döntése alapján 52 alkotó 82 képe került kiállításra. A tárlatra megjelentetett reprezentatív katalógus valamennyi kiállított művet tartalmazza. A katalógust tervezte és a kiállítást rendezte Kerekes László grafikusművész, a Galéria Alapítvány elnöke. A kiállításon került sor a „2. Házunk–Hazánk” c. országos fotópályázat képeinek díjazására is.

Az értékelés alapján az alábbi képeket és alkotókat díjazták a kiírás szerint:
I. díj Bese József, Dabas A brigád c. műve,
II. díj Szabó Ferenc, Túrkeve A célban c. műve,
III. díj Papp Elek, Nagykőrös Gyertyafényben c. műve.
A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége különdíját Tiszavölgyi Zsolt füzesabonyi;
Dabas város különdíját Forgács István dabasi;
a Dabasi Fotó Klub Egyesület különdíját Sallai László ceglédi;
Lőkös Zoltán fotóművész különdíját Barna Karolin ceglédi pályázó kapta.

Print Friendly, PDF & Email

Másfél évvel az alapkőletétel után, szeptember 3-án délután felavatták az új Bóbita Óvoda épületét. Az avatóünnepségen Kecskésné Harmincz Jolán intézményvezető köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve a szakembergárdát, akik az épület megvalósításán dolgoztak, valamint erdélyi testvérvárosunk, Barót polgármesterét, Nagy Istvánt, akinek a közreműködésével és támogatásával szerezték be az óvoda sószobájához szükséges kősó mennyiségét. A köszöntő után az óvodások műsorát tekinthették meg a résztvevők, majd Kőszegi Zoltán polgármester, országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet, amelyben kiemelte az óvodában folyó nevelőmunka fontosságát, amelyet az óvónők szakmai felkészültsége és az intézmény családias, szerető légközre együtt kell, hogy meghatározzon. Ezt követően Valentínyi Erzsébet evangélikus lelkész megáldotta az ünnepi gyülekezetet, majd Szalka Mihály plébános megszentelte az épületet. A szalagátvágást követően az óvoda dolgozói saját készítésű süteményekkel látták vendégül a résztvevőket az új akadálymentes, környezetbarát üzemeltetésű épületben.

Print Friendly, PDF & Email

A Sári Napok 2010 rendezvénysorozat részeként került megrendezésre augusztus 21-én, szombaton  a már hagyománnyá vált Rétesutca Fesztivál. Már kora délután nagy volt a nyüzsgés a Sári Szlovák Udvar környékén, a rétessütő közösségek nagy gondossággal díszítették sátraikat, hordták a frissen megsült réteseket. A várakozásokat követően, 16.30-kor került sor a kerítés- és kapuavató ünnepségre, majd Kőszegi Zoltán polgármester megnyitotta az V. Rétesutcát.

Print Friendly, PDF & Email

Sok résztvevővel és nagy érdeklődés mellett került megrendezésre 2010. július 31-én a Kisdabasért Egyesület szervezésében első alkalommal városunkban a dabasi Vásártér területén a LECSÓFESZTIVÁL. A lecsófőzés mellett párhuzamosan több szabadidős programmal várták a rendezvényre az érdeklődőket a szervezők. A jó hangulatban lezajlott fesztiválon zsűri kóstolta és értékelte az elkészült lecsó "műalkotásokat".
A főzőverseny eredménye a következőképpen alakult:
I. az Inárcsi fürkészek csapata
II. a DIEGO csapata
III. a Reménysugár Fogyatékosok Nappali Intézetének csapata

Print Friendly, PDF & Email

Dabas Város Önkormányzata július 1-jén, Semmelweis Ignác születésnapján köszöntötte a település egészségügyi dolgozóit. A rendezvénynek idén a Dr. Halász Géza Szakorvosi Rendelőintézet adott otthont. Valószínűleg a várható nagy átalakítások következtében az idei nyár és ősz folyamán a rendelőintézet megújul, a pályázati forrásból bővülő intézmény korszerűbb formát ölt, és így még inkább megfelel majd régiós szerepének. Kőszegi Zoltán polgármester ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a jelen áldatlan egészségügyi helyzetében a dabasi szakorvosi rendelőintézet korszerűsége, jól felszerelt, tágas vizsgálói több mint hatvanezer beteg kényelmét, szakszerű, gyors orvosi ellátását biztosítja majd, az európai egészségügyi elvárásoknak megfelelően.
Ezt követően az intézmény vezetője, Klemencz Györgyné értékelte az elmúlt évet, és beszámolt az intézménnyel kapcsolatos tervekről, az egészségügyi szolgáltatások bővüléséről.

Az egynapos sebészet működéséről, a helyben végzett műtétek előnyeiről, a statisztikákról dr. Ecsedy Gábor és dr. Sándor István főorvosok tartottak előadást. Dr. Ecsedy Gábor felidézte Semmelweis Ignácnak, „az anyák megmentőjének” életét és munkásságát.

A rendezvény következő részében került sor a „Dabas Egészségügyéért” dr. Halász Géza-díj átadására, amelyet idén is két egészségügyi dolgozó, dr. Neuwald Jenő szívgyógyász és Benkovics József mentőtiszt vehetett át.

A díjátadást követően Kovács Éva brácsaművész művészbarátainak előadásában egy igényes komolyzenei koncertet hallgathattak meg a jelenlévők, amely méltó lezárása volt a rendezvénynek.

Print Friendly, PDF & Email

Az emléktúrán résztvevő motorosok június 7-én az esti órákban érkeztek haza és a sikeres túra befejezéseként elhelyezték lengyel mezőkön szedett virágokból kötött emlékcsokrukat a városi Gyóni Géza szobornál. A motoros emléktúra gyors élménybeszámolóját Molnár József, a túra szervezője és Pálinkásné Balázs Tünde alpolgármester mondta el az érdeklődőknek.

Print Friendly, PDF & Email

2010.június 5-én dabasi motorosok 3 napos emléktúrát szerveztek a lengyelországi Przemysl-be Gyóni Gézára emlékezve. A motorosok és autós kiséretük reggel a Dabas Motel parkolójából indult el lengyelországba.
Megérkezés után vasárnap egy emléktáblával, valamint koszorúkkal tisztelegtek a költő emléke előtt abban az erődben, ahol Gyóni Géza az I. világháború idején szolgált.

Print Friendly, PDF & Email

Trianoni országzászlót avatott Dabas közössége. Június 4-én délután 16.30 perckor megkondultak a dabasi nyolc toronyban és az ország valamennyi pontján a harangok. Értünk, magyarokért szóltak, a 90 évvel ezelőtti, tollvonással elvégzett nemzetgyilkosság emlékére, a feltámadás reményében. Örömteli, mégis ellentétes érzéseket keltő várakozással a lelkekben gyűlt össze Sáriban a Hajcsár utcánál, az egykori Bucsis-iskola előtti területen trianoni országzászló-avatóra több mint háromszáz dabasi és határontúli résztvevő. A tízperces harangszó és a Himnusz közös eléneklése után Szandhofer János alpolgármester mondott ünnepi köszöntőt, amelyben beszélt a Kárpát-medencei magyarság összetartozásáról és az ezeréves magyar államot ért trauma feloldásának fontosságáról.
Ezt követően felolvasta Kőszegi Zoltán polgármester levelét, aki a Parlament trianoni emlékülésén vett részt. A köszöntő után Murányi László, Gyón szülötte, a Magyar Televízió egykori főmunkatársa elszavalta József Attila Nem, nem soha! című költeményét. Majd Kollár Kinga és Danyis Máté szólóéneke következett. Az ünnepi zászlóavató beszédet Dabas város díszpolgára, Zlinszky János professzor mondta, majd a zászlófelvonás során a kárpátaljai, erdélyi és délvidéki csoportok képviselői a soha szét nem váló Kárpát-medencét szimbolizálva széthintették az anyaföld rögeit a talapzat körül.

A történelmi egyházak képviselői felszentelték és megáldották a több évtizednyi hányatott sors után helyreállított országzászlót. Az avatóünnepség további részében fellépett a Szent János Katolikus Általános Iskola Kamarakórusa, Gogolák Alexandra és Gogolák Gábor. A zászló fontosságáról, szentségéről beszélt Murányi László, majd a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjainak felvezetésével ünnepi koszorúzás következett. Az ünnepség a Szózat és a Székely Himnusz eléneklésével zárult. ( Részlet: Dabasi Újság 2010. júliusi számából )

Print Friendly, PDF & Email

Május 26-án, pénteken tartották került megrendezésre az idei pedagógusnapi ünnepség  a Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolában. Az ünnepség Kőszegi Zoltán polgármester köszöntőjével, valamint a szakképzős tanárok és diákok közös műsorával kezdődött. Az iskola színjátszó csoportja Karinthy Frigyes Visszakérem az iskolapénzt című írásának adaptációját adta elő elsöprő sikerrel. A program legünnepélyesebb momentuma a „Dabas Ifjúságáért” Kászonyi Dánieldíj átadása volt, amelynek első fokozatát Járomi Lajosné, a Gyóni Géza Általános Iskola történelemtanára vehette át. A második fokozatban két pedagógus részesült: Balázs Ferencné, a Kossuth Lajos Általános Iskola matematika szakos tanára, valamint Mrázné Csernák Ilona, az 1. sz. Napközi Otthonos Óvoda vezetője.

Print Friendly, PDF & Email

Dabas Város Önkormányzata május 1-jén tartotta majálisát a Jubileumi parkban. Szombaton reggel a Hawer Band kisvonattal járta be Dabas utcáit, így a lakosság zenére ébredhetett. A majális-program részeként került megrendezésre a 2010. év első közösségi kerékpártúrája. A több mint 150 regisztrált résztvevő a Halász Móricz-kúria parkjából indultunk 10.00 órakor, majd Gyón, Alsó- és Felsődabas, Sári után Sári-Besnyőn is átkerékpározva tett meg közel 20 km-t városunkban. A Sári Közösségi Ház megálló után a kerékpárosok a Jubileumi Parkba érkeztek, ahol 11.00 órakor kezdődtek a programok a Sugár Brass Band térzenéjére, majd további fellépők tarkították a színpadi műsor kínálatát. Alternatív programként hagyományos népi körhintát és játékokat kínáltunk a gyerekeknek, de a kézműves foglalkozások, az arcfestés, valamint a sport- és ügyességi vetélkedők is ennek a korosztálynak biztosítottak változatos szórakozást.

Print Friendly, PDF & Email

Április 24-én, délután  Eric Fernihough emlékére ismét megrendezésre került városunkban a koszorúzási ünnepség és motoros felvonulás. A résztvevők délután a Dabas- Diego Sportcsarnoknál gyülekeztek és innen  indultak koszorúzásra a London étterem falán lévő domborműhöz. A  szervezők számára a baleset dátuma jelölte ki az időpontot és terveik szerint a baleset napjához igazodva minden évben, egy áprilisi hétvégén megemlékeznek a versenyzőről, a vakmerő bátorságról és arról, hogy az ember mindig többre vágyik, s fel akarja fedezni az "ismeretlent".

Print Friendly, PDF & Email

Április 17-én, szombaton köszöntöttük a 2009. év második félévében született csecsemőket. A Megújulás Évében a szervezők a fiatal családokat a sári Szivárvány Óvodába invitálták 13.30 órára. Az újítás célja az volt, hogy a szülők megismerhessék ezt a korszerű, jól felszerelt óvodát, betekintést nyerhessenek az óvodások életébe, hogy ezzel is könnyebben adhassák majd át gyermeküket egy megbízható, szeretetteljes közösségnek. Az óvoda aulája megtelt az érkező családokkal. A nagymamák, testvérek és más családtagok is eljöttek az ünnepségre. Több mint nyolcvan újszülöttet köszöntött Kőszegi Zoltán polgármester, aki nemcsak városvezetőként volt jelen, de szülőként is érintett volt ezen a délutánon.

A jelenlévőket a népviseletbe öltözött óvodások örvendeztették meg rövid magyar és szlovák nyelvű verses, dalos, táncos műsorukkal. A polgármesteri köszöntő után minden szülő átvehette az Önkormányzat ajándékát,
majd szerény vendéglátással, közös fotózással zárult a program ünnepélyes része.

A rendezvény az Újszülöttek Ligetében folytatódott, ahol a családok csemetét ültettek gyerekük születésének emlékére.

Print Friendly, PDF & Email

Ünnepi beszédek, díjátadások és koszorúzás a Kossuth Háznál.  Ünnepi menet a református templom érintésével a Szent István térre. Koszorúzás a Kossuth szobornál.  Díjátadások és ünnepi műsor a Dabasi-Diego Sportcsarnokban. A rendezvényen két rangos önkormányzati díj került átadásra, a Dabas Város Díszpolgára kitüntető cím és a Dabas Város Környezetvédelméért "Télessy István" -díj.

Print Friendly, PDF & Email

Szerencsére napjainkban sok dabasi családban ápolják még a disznóvágás és feldolgozás hagyományát, ízlelhetik akár egész évben a disznótoros vacsorákat és élvezhetik hangulatát. A Halász Móricz-kúria február 20-i gasztronómiai hagyományokat őrző rendezvényén a hurka elkészítésére és zsűriztetésére vállalkozott hat csapat, többségében dabasi családok, barátok közösségei. Az 50–60 főt számláló eseményre a disznótoros hurka készítését vállalta a Gyóni Református Egyházközség, Opóczki László családjával, Petróczy Attiláné és családja, Lantos István és családja, Jeszenszky Antal Györgyné és baráti társasága, Hébel József és családja.
Az elkészített hurkakóstolókat szakavatott zsűri bírálta: Tunner György hentes, aki a csapatok hurkakészítéshez szükséges alapanyagait biztosította, Magyar Sándorné, a Zóna Kft. vezetője és Feldman László vőfély.  

A rendezvényről írt beszámoló a Dabasi Újság 2010. márciusi számában olvasható teljes terjedelmében.

Print Friendly, PDF & Email

Search

Weboldalunk sütiket (cookie-kat) használ, hogy a legjobb böngészési élményt biztosíthassuk Önnek honlapunkon. Az oldal további használatával jóváhagyja a sütik használatát.