Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
2024. július 19. péntek
Emília, Esztella
Holnap: Illés napja lesz

Videogaléria 2016

November 27-én, advent első vasárnapján kigyúltak az ünnep fényei a Szent István téren. Délelőtt elkezdődött az építkezés, kézművesek, árusok, intézmények, egyesületek rendezték be és csinosítgatták sátraikat, hogy délutánra minden meglegyen az ünnepi hangulathoz.

Színpadot emeltek, betlehemi jászolt, állatsimogatót állítottak. 16.00 óra utána a tér benépesült családokkal, gyerekekkel, és elkezdődött az ünnepre való ráhangolódás. 17.00 órakor elkezdődtek a színpadi műsorok is, a dabasi óvodások, a Pilinke Énekegyüttes, a II. Rákóczi Ferenc és a Szent János Katolikus Általános Iskola diákjai, valamint a Bazsalicska Citerazenekar tagjai köszöntötték az ünnepet. Kőszegi Zoltán polgármester, beszédét követően, meggyújtotta az első gyertyát a város adventi koszorúján.

A délután következő részében az adventi tombolahúzás következett. A dabasi vállalkozók, egyesületek, intézmények és magánszemélyek nagylelkű felajánlásából száznál is több tombolaajándék készült, így akik jegyvásárlással támogatták a jótékonysági estet, értékes ajándékokat nyerhettek. A tombolasorsoláson befolyt összeg, a jelentős 300 000 Ft, dabasi rászoruló családok és a tűzkárosult baróti család anyagi terheit fogja enyhíteni.

Köszönjük mindazoknak, akik megértették az Önzetlenség évének üzenetét, és adományaikkal, felajánlásaikkal segítettek a rászorulóknak.

Print Friendly, PDF & Email

Dabas Város Önkormányzata idén is a Sári Zarándok- és Kulturális Központban köszöntötte az 50-55-60-65 éves házassági évfordulósokat és családjaikat.

A közel 40 házaspár megerősítette házastársi esküjét az anyakönyvvezető előtt, majd Kőszegi Zoltán polgármester köszöntötte az ünnepelteket. Az ajándékátadást pezsgős koccintás követte, majd a Pilinke Énekegyüttes és a Rozmaring Hagyományőrző Népdalkör egy-egy dalcsokorral örvendeztette meg a jelenlévőket, végül az asszonykórus tagjai meg is táncoltatták a vendégeket.

Print Friendly, PDF & Email

Dabas Város Önkormányzata november 10-én, csütörtökön tartotta a szociális szférában dolgozókat köszöntő ünnepségét a Zárdakert Idősek Otthona télikertjében.

A rendezvényen közel száz meghívott vett részt a város szociális intézményeiből. Az ünnepséget Pokornyik Lilla ifjúsági polgármester nyitotta meg Reményik Sándor Akarom című versével, majd a Pilinke Énekegyüttes dalcsokra következett. A jelenlévőket Kőszegi Zoltán polgármester köszöntötte, majd átadásra került az idei Rászorultakért és Elesettekért díj. Az elismerést a 2016-os esztendőben a rendezvénynek otthont adó házigazda intézmény, a Zárdakert Idősek Otthona kollektívája vehette át.

Print Friendly, PDF & Email

Szeptember 17-én a XVIII. Dabasi Napok rendezvénysorozat részeként idén is megrendezésre került a már hagyománnyá vált XI. Rétes-utca Fesztivál.

A réteseken kívül nagyon sok rendezvénnyel várták a látogatókat a szervezők.

Print Friendly, PDF & Email

A közel 500 millió forintos beruházás a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében valósul meg a Táncsics Mihály Gimnáziumban. Az ünnepélyes alapkőletételt Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Mernyei Ákos európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár részvételével tartották meg 2016. szeptember 13-án.

A fejlesztés hozzájárul a diákok egészséges testi fejlődéséhez és a mindennapi sportkultúra népszerűsítéséhez.A létesítmény az iskolai használat igényein túl a település egyéb közösségi és sport igényeinek is képes eleget tenni.

A kormány elkötelezett amellett, hogy megfelelő infrastrukturális hátteret biztosítson mindehhez, így kiemelt szándék az európai színvonalú tornatermek létesítése, amelyek hosszú távon szolgálják az adott település oktatási feladatainak ellátását.

Print Friendly, PDF & Email

Augusztus 13–21. között lezajlott a Sári Napok idei rendezvénysorozata, amely változatos programokat kínált az érdeklődőknek.

Augusztus 13-án, szombaton a Sári Zarándok- és Kulturális központ adott otthon annak a képzőművészeti tárlatnak, ahol helyi művészek állították ki munkáikat. Fotók, festmények, grafikák, amatőr és hivatásos alkotók munkái jól megfértek egymás mellett. Suhajdáné Irénke festményei, Bálint Dániel illusztrált versei, Garajszki József gyönyörű tihanyi és balatonfüredi akvarelljei, valamint Prauda Miklós fotóművész különleges fotográfiái nagy tetszést arattak a közönség körében.

Print Friendly, PDF & Email

Az önkormányzat idén az FC Dabas frissen átadott utánpótlásközpontjában tartotta a jó tanulók köszöntését, a Pizzapartit. A rendezvényen közel 250 kitűnő diák vett részt a város minden iskolájából, minden korosztályból.

A gyerekeket Kőszegi Zoltán polgármester köszöntötte és személyesen adta át az elismerő oklevelet minden tanulónak. A délután meglepetésvendége Makkai Miklós bűvész és segítőtársa volt, akik lenyűgöző trükkökkel, mutatványokkal kápráztatták el a gyerekeket.

Az ünnepség záró részében a Nautilus étterem ízletes pizzáiból idén is kedvükre falatozhattak a résztvevők.

A diákok a program során, a foci Európa-bajnokság hevében egy kisfilmet is készíthettek, amellyel a magyar csapatot buzdították a mérkőzéseken.

Print Friendly, PDF & Email

Június 4-én került megrendezésre a trianoni békediktátum 96. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezés a Kegyeleti parkban a Wass Albert-szobornál.

Az esemény ünnepi szónoka Murányi László nyugalmazott újságíró, Dabas díszpolgára volt.

Print Friendly, PDF & Email

Május 27-én, pénteken a szakképző iskola TISZK termében tartotta pedagógusnapi rendezvényét Dabas Város Önkormányzata.

A rendezvény Kőszegi Zoltán polgármester köszöntőjével kezdődött, majd az iskola diákjai ünnepi műsorral köszöntötték tanáraikat. A rendezvény szép pillanata volt, amikor az intézmény alapítója és volt igazgatója, Kosztolányi Gyula átvette aranydiplomáját Kőszegi Zoltán polgármestertől.


Minden évben ezen a jeles eseményen kerül átadásra a Dabas Ifjúságáért Kászonyi Dániel-díj, amelyet idén a szakképző iskola pedagógusa, Ambrus Imre vett át a város vezetőjétől.

A díjátadás után egy meglepetés műsorszám következett, Ambrus Lehel és zenésztársa, Kóti Sándor, egy színvonalas zenei produkcióval köszöntötte a díjazottat.

A rendezvény szerény vendéglátással zárult az iskola aulájában, ahol a pedagógusok megkóstolhatták az intézmény cukrásztanulóinak tortakülönlegességeit.

Print Friendly, PDF & Email

A Kisdabasért Egyesület idén is megrendezte kápolna-koncertjét, amely a közönség egyre gyarapodó számából ítélve, évről évre sikeresebb és látogatottabb lesz. A szép napos koraestében, a hatalmas fák alatt igazán jólesett hallgatni a nagyszerű muzsikát, amely betöltötte a kegyeleti hely minden zugát, különös érzéseket keltve a hallgatóban.

A rendezvény visszatérő fellépője idén is a Salon Brass Kvintett és a Pátria Együttes volt, akik igényes, az alkalomhoz és a helyhez illő repertoárjukkal elvarázsolták a jelenlévőket.

A koncert bevételét a szervezők, szokásukhoz híven, a kápolna és a környező temető karbantartására fordítják.

Print Friendly, PDF & Email

Április 23-án, szombaton tartották városunkban a már hagyománnyá vált motoros emléktúrát, amely Eric Fernihough, angol motorversenyző halálának évfordulójához kötődik.

Az emlékkörhöz száznál is több motoros csatlakozott idén is, akik különleges járgányaikkal végigvonultak a város utcáin, majd a London Étterem előtt részt vettek a Fernihough-emléktábla ünnepélyes megkoszorúzásán. A Fóti Motorbarátok Köre részéről jelen volt dr. Kiss Miklós, az önkormányzatot Pálinkásné Balázs Tünde és Zelenák András alpolgármesterek képviselték.

A délután folyamán került sor a Pest megye értékei című vándorkiállítás megnyitójára a Sári Zarándok- és Kulturális Központban, amelyet Szép Tibor, Pest megye főjegyzője nyitott meg.


Az értékmentés és értékmegőrzés fontosságát a jegyző úr azzal indokolta, hogy: „Egy nép sem akar helyettünk magyar lenni.”, tehát ránk hárul ez a feladat.

A megyei értéktár gyűjteményét Dabas nyolc helyi értékkel gazdagította. Ezek közé nemrég bekerült a Gyóni beton is, amelynek nyílegyenes szakasza a harmincas évek – egyik Európa-szerte ismert – motor- és autógyorsulási pályája volt. Így kapcsolódik össze a motoros emlékkör, a koszorúzás, az értéktár kiállításának megnyitójával.

Print Friendly, PDF & Email

Dabas Város Önkormányzata január 23-án, szombaton tartotta kultúra-napi ünnepségét a Sári Zarándok- és Kulturális Központban.

A Himnusz közös eléneklése után Kőszegi Zoltán polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd Balázs Mihály Kossuth- és Ybl-díjas építész mondott ünnepi beszédet.

A rendezvényen átadták a Dabas Kultúrájáért Karacsné Takács Éva-díjat, amelyet idén Ligetvári István építésznek és az általa életre hívott Trafik Körnek ítélt oda a Képviselő-testület. Az alkotókör közössége 10 év alatt állandóan változott, Ligetvári István mellett stabil munkatársként végig ott állt leánya, Ligetvári Dorottya, aki továbbviszi az apai hivatást.

Print Friendly, PDF & Email

Március 15-én Dabas Város Önkormányzata egy városi ünnepség keretében emlékezett meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről.

A rendezvény 15.00 órakor koszorúzással kezdődött a Szent István téren. A zuhogó eső ellenére körülbelül 200-an gyűltek össze a Kossuth-szobor környékén, ahol az intézmények, civil szervezetek képviselői egy közös koszorút helyeztek el a szabadságharc hőseinek emlékére.

A rendezvény a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd Habodász István, a Kaposvári Színművészeti Egyetem másodéves hallgatója Dsida Jenő Psalmus hungaricus című versciklusából mondott el egy részletet. A fiatal színésznövendék magával ragadó előadása megalapozta a délután emelkedett hangulatát.
A megemlékezés maga a Táncsics Mihály Gimnázium aulájában zajlott, ahol elsőként Kőszegi Zoltán elsőként köszöntötte az ünneplő közösséget. Ezt követően a gimnázium két volt növendéke, Mész Adrienn és Bera Márk Petőfi-versekből összeállított közös műsora következett. Mindkét fiatal a színészi pályát választotta élethivatásul, Bera Márk a Kaposvári Egyetem másodéves színészhallgatója, Mész Adrienn pedig egy budapesti színiiskola növendékeként készül a felvételire. A versmondók műsorát Pásztor Sára, a gimnázium kilencedikes diákja zárta, aki két erdélyi népdallal örvendeztette meg a közönséget.

A műsort követően Pánczél Károly országgyűlési képviselő ünnepi beszéde következett. A képviselő úr a szabadságharc eseményei és a jelenkor kihívásai között vont párhuzamot, és kultúrtörténeti adalékokkal tette fordulatossá szépen megkomponált, arányosan felépített szónoklatát.

A rendezvény zárásaként Kőszegi Zoltán polgármester átadta a Dabas Város Díszpolgára kitüntető címet a település egy köztiszteletben álló, elismert és sokak által kedvelt polgárának, dr. Heneráry László gyógyszerésznek. Kitüntetettünk egész gyógyszerész dinasztiát teremtett Dabason, életét arra tette fel, hogy ötven éven át a település lakosságát szolgálja, a nap 24 órájában, ha erre van szükség. Szakmai tanácsaival, emberséges hozzáállásával kiérdemelte a betegek bizalmát, emberi tartása, méltósága és polgári értékrendje kijelölte számára a helyet a város nagyjainak sorában, volt és jelenlegi díszpolgáraink körében, mint dr. Zlinszky János, dr. Lelik Ferenc, Bábel Balázs érsek és édesapja, id. Bábel Balázs, dr. Bodó Ágnes, dr. Farkas Annamária, Kosztolányi Gyula, Zelenák András, Mitták Ferenc, Murányi László, Erdélyi Lajosné és Kiss István.

Print Friendly, PDF & Email

Search

Weboldalunk sütiket (cookie-kat) használ, hogy a legjobb böngészési élményt biztosíthassuk Önnek honlapunkon. Az oldal további használatával jóváhagyja a sütik használatát.