2020. október 29. csütörtök
Nárcisz
Holnap: Alfonz, Zenóbia napja lesz

Archív híreink 2016

Álomból valóság - futballinduló Pest megyéből

A megyei futballvezetés köreiből származó ötlet alapján, Pataky Attila és Gömöry Zsolt – akik évtizedek óta alkotnak maradandót a magyar rockzenében az EDDA Művek tagjaiként – zenei munkásságnak köszönhetően elkészült a Pest megyei futballinduló, a „Piros-fehér-zöld”.

A produkció közel negyven megyei település és sportklub összefogásának köszönhetően valósult meg. A dalt 2016. október 19-én délben, a nyáron elkészült modern, minden igényt kielégítő Dabasi Utánpótláscentrumban mutatták be a megye labdarúgó-társadalma, valamint a sajtó képviselői számára. A dal a Sportszelet című, a Pest megyei amatőr és utánpótlás labdarúgással foglalkozó hetilap egy vadonatúj EDDA-albumot is kiadott, a CD-n a Piros-fehér-zöld mellett a Győzni fogunk! (1990), az Állj mellém! (2014), A sirály (1997) és az Örökre fennmaradsz (1996) című slágerek újramasterelt verziója is hallható. Az album október 25-én kerül a boltokba.

Közel négy évvel ezelőtt fogalmazódott meg a gondolat, hogy az egyébként is kiemelkedő aktivitást mutató Pest megyei labdarúgás népszerűsítését egy közös induló még tovább erősíthetné. Az elhatározást a temérdek mindennapi feladatok miatt csak lassan, de aztán idővel annál biztosabban követték a tettek, mígnem 2016 májusában a felkérés eljutott az EDDA Művek két frontemberéhez, Pataky Attilához és Gömöry Zsolthoz, akik örömmel vállalták az alkotói munkát.

A projektet közel 40 megyei önkormányzat és futballklub, Pest Megye Kormányhivatala, Pest Megye Önkormányzata, a Sportszelet című közép-magyarországi sportlap és megannyi cég támogatta, így létjogosultsága egyértelműen bizonyosságot nyert.

Innentől a szerzőpároson múlt, hogy mikorra készülnek el legújabb szerzeményükkel, akiket az egyedi gondolatvilág és a labdarúgó-válogatott sikeres nyári Európa-bajnoki szereplése kellően inspirált, így augusztusra megszületett a dal, mely a „Piros-fehér-zöld – futballinduló Pest megyéből” címet kapta. A „keresztelőre”, vagyis a hivatalos, sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatóra október 19-én, szerdán került sor az FC Dabas SE minden igényt kielégítő utánpótlásközpontja emeleti konferenciatermében.

Az esemény megnyitójaként a közel 150 megjelent vendég – akiknek soraiban többek között polgármesterek, egyesületi vezetők, illetve a sajtó képviselői ültek – Pintér Tibor színművész, a Nemzeti Lovas Színház igazgatója előadásában hallgathatta meg a Himnusz sorait, majd a rendezvénynek Pest megye és az ország szívében tökéletes otthont biztosító Dabas város polgármestere, Kőszegi Zoltán köszöntötte a megjelenteket. Őt a felszólalók sorában – az esemény moderátora, Feldman László dabasi önkormányzati képviselő felkérésére – házigazdaként Szlahó Csaba, Vecsés város polgármestere, a Magyar Labdarúgó Szövetség Pest megyei társadalmi elnöke követte, majd Benkő Tamás ötletgazda, a Sportszelet című közép-magyarországi sportlap társalapítója, dunakeszi önkormányzati képviselő, megyei futballigazgató szólt a közönséghez. A köztudottan EDDA rajongó, 70-szeres válogatott labdarúgó és edző, Nyilasi Tibor beszéde zárta a sort, majd mielőtt a színpadra felsorakozó gyerekhad előtt – akik a támogató egyesületek és a válogatott hivatalos szerelésében pompáztak – Pataky Attila és Gömöry Zsolt előadta volna a dalt, megosztottak néhány kulisszatitkot futballhoz való kötődésükről és a zene megvalósulásáról.

Az ünnepség állófogadással zárult – a dal bemutatását követően Pánczél Károly országgyűlési képviselő, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága elnöke mondott pohárköszöntőt –, majd távozáskor minden jelenlévő ajándékcsomagot kapott, mely többek között tartalmazta az újonnan megjelent CD-albumot, rajta a „Piros-fehér-zöld” futballindulóval, melynek remélhetőleg holmi megyehatár nem szabhat gátat, országszerte megismerik, s minden futballpályán felcsendül majd! A dal lyrics videó formájában bárki által megismerhető a YouTube-on (https://youtu.be/czvH8YLmXd0), a produkcióról további érdekességek találhatók a dal Facebook-oldalán (https://facebook.com/futballindulo).

RÉSZLETEK a 2016. október 19-i, dabasi sajtónyilvános dalbemutató alkalmával elmondott ünnepi beszédekből

KŐSZEGI ZOLTÁN, Dabas város polgármestere, az NB III-as FC Dabas SE elnöke:
„(...) Nagy öröm számunkra, hogy ebben a kisvárosban, itt Magyarország szívében, Pest megye szívében is, ebben a csodálatos létesítményben adhatunk otthont ennek a nagyszerű eseménynek. A magyarokat, Magyarországot a világban nagyon sok helyen a sportjáról, a sportolóiról, a labdarúgásáról és a zenéjéről ismerik. Egy olyan nép vagyunk, egy olyan nemzet, amely kivívta a megbecsülést, a tiszteletet a világban. A világ legkülönbözőbb részeiben is – és mint ahogy azt az előző mondatomban mondtam – ezt nagyrészt a zenének és a sportteljesítményünknek köszönhetjük. Ma a zene és a sport találkozik ebben a létesítményben, ebben a városban, egy nagyszerű, egy csodálatos kezdeményezés vált valóra, és ennek a sajtónyilvános bemutatására itt kerülhet sor. Ez nagy örömmel tölt el minket, nagyon büszkék vagyunk erre, mert egy olyan létesítményben adhatunk ennek otthont, amely nemcsak a labdarúgást, nemcsak a mindennapos focit szolgálja, hanem minden olyan eseményt, amely a közösségeket építi, amely a labdarúgás szerepét, státuszát erősíti a társadalmi életben, minden olyan típusú rendezvénynek és eseménynek otthont tud adni ez a létesítmény, ez az intézmény, mint ahogy ezt ma is teszi. És ez nagyon fontos, mert ugyan a labdarúgás lehet cél – sőt először célként kell kitűzni – akár szurkolónak, labdarúgást kedvelő felnőttnek, de különösen a gyerekeknek, fiataloknak, mégiscsak társadalmi szinten egy eszköz. Egy olyan eszköz, amelyen keresztül közösséget építhetünk, amelyen keresztül megtaníthatjuk a fiataljainknak a kitartást, a céltudatosságot, az áldozatot, azt, hogy az áldozathozatali képességet ki tudják fejleszteni magukban. (...)

SZLAHÓ CSABA, Vecsés város polgármestere, az MLSZ Pest Megyei társadalmi elnöke:
„(...) Szeretnénk tanulni ugye a jobbaktól, és azt szeretném én is, hogy rendszeres résztvevői legyen a magyar válogatott, és legyenek a klubcsapatok a komolyabb európai, vagy a világ komolyabb megmérettetéseinek, s hogy meg tudjunk felelni a kihívásoknak. Másrészről pedig azt szeretném elmondani: a lelkesítésre nagy szükség van. A sport összefog mindannyiunkat. A zene ugyanilyen. Elhangzott Kőszegi Zoltán polgármester úr szájából – teljesen egyetértek vele: a kettő, logikus, hogy találkozzék. Ez az ötlet itt született meg, Pest megyében, s erre büszkék vagyunk. (...) És még egy dologra szeretném felhívni a figyelmet: nagyon sokszor beszélnek nekünk arról, hogy minek stadionokat építeni? Nem is szoktam vitatkozni senkivel ezen. De arról senki nem beszél, hogy az elmúlt öt évben több tízmilliárd forintot költöttünk az amatőr labdarúgásra, például itt, Pest megyében is, és ebből épültek ilyen centrumok, műfüves pályák és élőfüves pályák, valamint rengeteg öltöző. Nagyon sokat fordítottunk a gyermekekre, az utánpótlásra azért, hogy a labdarúgás, ez a gyönyörű játék Magyarországon újra visszanyerje azt a régi fényét, amelyben egykor tündökölt. (...)”

BENKŐ TAMÁS, a Sportszelet társalapítója, az MLSZ Pest megyei igazgatója, a futballinduló ötletgazdája:
„(...) Szeretünk időtálló projektekkel foglalatoskodni. Barátommal, kollégámmal 1996-ban, húszéves korunkban alapítottuk meg a Sportszeletet, amely az idő próbáját olykor fogcsikorgatva ugyan, de mégis kiállva manapság is szolgálja a Pest megyei amatőr és utánpótlás labdarúgást és annak képviselőit. (...) A Piros-fehér-zöld futballzenei produkciónkat is hosszú távra, annak sikeres életet remélve hoztuk létre. Pest megyei gyökerekből, a Pest megyei labdarúgó-társadalom valamennyi tagjának szánva. Aztán ha nemcsak nekünk, hanem magának a dalnak is szárnyai nőnek, talán ezen kezdeményezésünk is időtállónak fog bizonyulni... Hiszen ahogy az EDDA Művek is elhagyta valamikor a várost, Miskolcot, úgy ez a dal is könnyedén elhagyhatja, túlnőheti Pest megyét... Nem kell, de nem is lehet majd megállítani azt a megyehatárokon, hiszen ahogy a zene, a rock, úgy a futball is: mindenkié. Az indulóval az identitás erősítése, a közös élmény újra és újraélésének vágya mellett Pest megye és a futball népszerűsítése is a célunk. (...)”


NYILASI TIBOR, 70-szeres válogatott labdarúgó, két világbajnokságon szerepelt, a Ferencváros és az Austria Wien egykori játékosa, magyar és osztrák bajnok és gólkirály, Európai Ezüstcipős, edzőként magyar bajnok és kupagyőztes, jelenleg a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének tagja, a Sport TV állandó szakértője:
„(...) Ígérem, nagyon rövid leszek, mert valamikor, amikor gyerek voltam, az ilyen ünnepségeken 5 perc után már nagyon untam az egészet és a legszívesebben hazamentem volna. Úgyhogy gyerekek, ne idegeskedjetek: ez az idősebb bácsi nem fog sokat beszélni. De azért megragadom az alkalmat, hogy tényleg nagy tisztelettel köszöntsek mindenkit és gratuláljak Dabas város vezetésének, mert ez a sportkomplexum, ez a sporttelep és ez közösségi sportnegyed egészen fantasztikus. És nem csodálom, hogy itt aktív sportélet zajlik, s hogy a szülők, a gyerekek boldogan jönnek ide nap, mint nap után és eltöltenek két, három, négy órát, esetleg több időt is. Hát én ebben a futballzenei projektben a postás szerepét játszottam, hiszen Benkő Tamás úr, az ötletgazda felhívott és hát ugye jelezte, hogy szeretné ezt a Pest megyei futballindulót létrehozni, megalkottatni valakikkel, és hogy Pataky Attiláék felé van-e kapcsolat? És én, mint lelkes aktivista, elindultam Attiláék felé, aki, akik rögtön igent mondtak erre a felkérésre (...)”

PATAKY ATTILA énekes, dalszövegíró, az EDDA Művek vezetője:
„(...) Sokfajta intuíció és érzelem és minden mocorog bennem, amit megéltünk ennek a dalnak a készítése kapcsán, és egyáltalán az előélete is, hiszen megmondom őszintén, nagyon nagy hitem van. Nagy hitem van tényleg, de azt már én se nagyon hitegettem magamban, hogy egyszer eljön az idő, amikor a magyar foci, a magyar focisták, a magyar focisták teljesítménye inspirál engem és minket arra, hogy futballindulót írjunk. Mert ha nem lett volna ez a nyár, ez a dal sokkal vékonyabb lett volna, ez biztos. Biztos, hogy akkor is megírtuk volna, de ha nincs ez a nyár, ez a csoda, amit Dzsudzsiék összehoztak a franciaországi Európa-bajnokságon, ha nincs, hát, kevesebb lett volna, az egészen biztos. Úgyhogy ebben a dalban az ő teljesítményük, mindenkinek, aki valamit is hozzátett, ott van benne. Ez egy, ez biztos, kettő, aztán kellett hozzá egy lélek, aki ezt megálmodja, itt van, Benkő Tomi, és tényleg egy túldimenzionált pali, ez biztos, tehát Tibinek igaza van. Az ő elképzeléséből, ötleteiből állt össze ez a mai nap, ami rendben van, tehát itt minden a helyén van, és higgyétek el, ti tudjátok, rutinosak vagytok, hogy nem kerülnek a dolgok a helyükre maguktól. Minden egyes kis széknek, asztalnak, minden apróságnak fontos szerepe van, és azt valakinek meg kell csinálni, ki kell találni és meg kell valósítani. Ezekben a megvalósításokban oroszlánrésze van Tamásnak, úgyhogy én egy vastapsot kérnék szépen neki, egy olyan rendes vastapsot, megérdemli! Köszönjük szépen a felkérést, nagyon örülünk Gömöry Zsolt szerzőtársammal, hogy részesei lehetünk a mai és remélhetőleg hosszú időre szóló ünnepnek! (...)”

PÁNCZÉL KÁROLY országgyűlési képviselő, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának elnöke:
„(...) Mint a Nemzeti összetartozás bizottságának elnöke, melyik sort is vehetném ki ebből a nagyszerű költeményből, mint azt, hogy »...ébred már a nemzet...«. Köszönjük szépen, Attila, ezt a sort! Kedves barátaim, én magam is nagyon sokszor gondolkodom azon, hogy mi is az, hogy nemzeti összetartozás? És egyik oldalról ott vannak ugye a törvényi keretek, egy csodálatos, új Alaptörvény, amiben 2011 óta – hála Istennek! – ott van, hogy Magyarország felelősséget visel a határon túl élőkért. És van egy nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvényünk a kettős állampolgárságról, de mégis ezek a törvényi keretek. A nemzeti összetartozás színes szövetét számtalan színes és erős szál alkotja, ilyen például, amikor a magyar gazdák búzát öntenek össze, és elkészül a nemzet kenyere, vagy amikor megnyilvánul a szolidaritás a kárpátaljaiakért, vagy a testvérvárosi kapcsolatok. És mégis, ebben a sok-sok szálban az egyik legerősebb nekünk, magyaroknak a sportszeretetünk, amely összeköt minket. És ebből a sportszeretetből is a labdarúgás. Amiről Szlahó Csaba, a megyei labdarúgó-szövetségi elnökség vezetője, Vecsés polgármestere is beszélt, hogy micsoda eufória volt a nyáron. Hogy micsoda energiák szabadultak fel, hogy felszabadult az az érzés, hogy jó magyarnak lenni! És nemcsak Vecsésen, meg Budapesten, meg Dabason, hanem Kárpátalján is, Erdélyben, a Délvidéken is, a Felvidéken is, hiszen akik abban a szerencsés helyzetben voltak, hogy járhattak kint az Európa-bajnokságon, azok látták a beregszászi zászlókat, a dunaszerdahelyi zászlókat, azok láthatták a háromszéki zászlókat a francia Riviérán két meccs között. Maga volt a csoda, hogy a labdarúgás mit adott a magyar népnek, a Kárpát-medencei magyar népnek és a világ magyarságának. Jó volt újra magyarnak lenni, ezt köszönjük szépen a sportágnak, a labdarúgásnak, és maga ez a dal is azért született, hogy a jövőben is adjon ez ilyen érzéseket, a sport és a magyar labdarúgás a magyarságnak. Én emelem poharam a szerzőpárosra, emelem poharam a magyar labdarúgásra és az ébredő Magyarországra. Az Isten éltesse önöket!”

Megrendelés és további érdekességek, információk a futballindulóról:
990,- Ft-os áron (postai úton való igény esetén + postaköltség) kapható október 25-től a budapesti és Pest megyei RELAY- és INMEDIO-üzletekben, valamint november közepétől az AUCHAN- és a TESCO-áruházakban is. A CD megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ímél-címen. Kövesse a dalt annak Facebook-oldalán is: https://www.facebook.com/futballindulo!

- a sajtótájékoztatóról közzétett fotóalbum elérhetősége
(https://www.facebook.com/media/set/?set=a.888322724600528.1073741835.883002951799172&type=1&l=8fb689b9ba)
- a dal népszerűsítése céljából kiadott Sportszelet-különszámban megjelent közéleti szereplők, sportolók, újságírók méltatása
(https://www.facebook.com/media/set/?set=a.886777191421748.1073741830.883002951799172&type=1&l=74c7b6a326)


Fotók: facebook.com/pmlsz – Siposfotó

Print Friendly, PDF & Email

Search

Weboldalunk sütiket (cookie-kat) használ, hogy a legjobb böngészési élményt biztosíthassuk Önnek honlapunkon. Az oldal további használatával jóváhagyja a sütik használatát.