2020. október 30. péntek
Alfonz, Zenóbia
Holnap: Farkas napja lesz

Archív híreink 2015

Sportgála 2015

2015. december 18-án került megrendezésre az ide évi SPORTGÁLA az OBO ARÉNÁBAN.

Ez alkalommal is kiosztásra kerültek Az Év Sportolója, Az Év Csapata, Az Év Edzője és a Dabas Város Sportjáért díjjak.

Az eseményről készült fényképek megtekinthetőek a képgalériában ide kattintva.
Sportgála - méltatások

Az Év sportolója lett labdarúgás sportágban  Zelovics Attila

Zelovics Attila gyermekkora óta az FC Dabas színeiben rúgja a labdát, jelenleg az U19-es csapat meghatározó játékosa. Posztja belső középpályás. Játékát a sokoldalúság jellemzi a védekező feladatok mellett bátran lép be a támadásokba. Az idei bajnokságban 15 mérkőzésen 4 gólt szerzett, ezzel is hozzájárul ahhoz, hogy csapata a 3. helyen telel az NBII-es bajnokság közép-keleti csoportjában. Hosszú évek óta meghatározója az aktuális csapatainak, az u17 –es gárdának csapatkapitánya volt. Intelligensen, határozottan és energikusan irányítja a csapatot.

Az idei bajnokságban 17 évesen kezdőjátékosként bemutatkozhatott az FC Dabas II-es felnőtt csapatában. Játékával a szakvezetésre jó benyomást tett, így a téli felkészülést az említett felnőtt kerettel kezdi meg, azzal a céllal, hogy megedződve az NBIII-as csapatba is bekerülhessen.

Labdarúgás sportágban, felnőtt korosztályban kapott díjat Farkas Krisztián.

Farkas Krisztián Inárcson kezdett el futballozni. A Ferencváros utánpótlás csapataiban indult el az igazi karrierje, szerepelt Magyar Utánpótlás Válogatottban is. Felnőtt labdarúgóként több klubnál is megfordult a magyar bajnokság különböző osztályaiban. Kaposvár, Nyíregyháza, Kunszentmárton, Jászberény és a Szolnok csapatait erősítette. Az NB III-as bajnokságokban az Örkény, Jászberény és a Dabas csapataiban játszott, sőt az osztrák bajnokságban futballozott.

Jelenleg az FD Dabas labdarúgója, elsődlegesen a Dabas II. együttesében játszik, azonban több találkozón is szerepelt az NBIII-as gárdában is ahol 3 góljával és 3 gólpasszával óriási segítséget nyújtott abban, hogy merészebb terveket is szőhessenek a dabasi focisták.

Gólkirály volt harmadosztályban 23 találattal és a másodosztályban 28 góllal.

A tavalyi évben a megyei másodosztályban 23 góllal járult hozzá a bronzérem megszerzéséhez. A most futó szezonban 9 gólos a már említett 3 NB III-as találat mellett.

Krisztián a Dabas II. gárdájának csapatkapitánya és vezére is egyben, valamint a helyi U-17-es csapat edzője. 36 éves, és bár ő sem lesz fiatalabb, de 2-3 évig még biztosan aranyérmekért küzdhet a pályán és azon kívül egyaránt.

Az év sportolói fitnesz sportágban Salga Léna és Gecser Enikő. 

Léna és Enikő még csak 10 évesek, de már most nagyon szép sikereket értek el, mind a hazai, mind a nemzetközi versenyeken. Az idei esztendőben a FIT-KID versenyeken Duó kategóriában indultak. Gyakorlatuk a Madagaszkár mesefilm zenéjére készült, amiben zebrákat jelenítettek meg. A koreográfia és a versenyzők előadásmódja a szakma elismerését is kivívta.

A Magyar Fitnesz Szövetség által rendezett országos bajnokságban a lányok mindhárom alkalommal a dobogó legfelső fokára állhattak, ennek köszönhetően kvalifikálták magukat az októberi spanyolországi Európa-Kupára, ahonnan Európa Bajnoki címmel térhettek haza.

Az év sportolója Kyokushin karate sportágban Kovács Dániel.

Kovács Dániel   sportága: a KyoNewaza Földharc. Ezen a területen elért többéves kiváló sportolói teljesítménye elismeréseként részesül a díjban. Ő nyerte meg a 2015-ös országos bajnokságot, megalkuvást nem ismerő, elismerten kemény harcos, ehhez méltóan folytatta a küzdelmet. Ereje, elszántsága csapattársait motiválja, fényes jövő áll előtte ebben a sportágban.
Edzője Bábel Csaba.

Szintén ebben a sportágban lett díjazott Lajosbányai Dániel.

Lajosbányai Dániel az idei évben tette le kyokushin karatéban - fekete öv második danra - az övvizsgát. A vizsgázók közül a legfiatalabbként a legmagasabb színvonalon abszolvált. 40 ellenféllel küzdött meg egymás után másfél óra alatt és nem talált köztük legyőzőre. Táborfalván és Örkényen számos tanítványa dicséri már munkáját, rajtuk keresztül is öregbítve a Kyodabas SE. hírnevét.
Edzője: Bábel Csaba.


Birkózás sportágban Év Sportolója lett Balog Zsolt.

A Magyar Birkózó Szövetség által kiírt minden hivatalos versenyt megnyert, ami a pontversenyben számít. Magyar Bajnokság, Országos Diákolimpia és Budapest bajnokság. A dolog érdeme elsősorban az, hogy Balog Zsolt mindenben duplázott, mert mindezeket a versenyeket megnyerte mindkét fogásnemben szabad és kötöttfogásban egyaránt, ami nagyon ritka ebben a sportágban, hiszen ebben a korosztályban már a két fogásnem elkülönül egymástól. Balog Zsolt mindkét fogásnemben minden mérkőzését és döntőjét tussal vagy technikai fölénnyel nyerte. Országos viszonylatban is ritka teljesítmény.
Edzője: Kovács Levente


Birkózásban lett díjazott Vajó Bernadett is.

A lányok versenyében is kiemelkedő teljesítményt nyújtott, hiszen ebben a korosztályban csak szabadfogásban zajlanak a versenyek. Bernadett mindkét megmérettetésen ezüstérmes lett Magyar bajnokság és Országos Diákolimpia, hiszen a válogatott Újpesti riválisát nem sikerült legyőznie. Az ő érdemét emeli viszont az, hogy a lányok csapatbajnoki rendszerében Magyar bajnoki címet szerzett, ráadásul úgy, hogy rajta múlott a csapat győzelme és ő sikerrel vette a mérkőzést.
Edzője: Kovács Levente


Amerikai futball sportágban az Év Sportolója Garajszki Ádám, a Sparks AFC Egyesület játékosa.

Ádám csak alig több mint egy éve kezdte el űzni az amerikai futballt, de már az első edzéseken látszott, hogy mindene adott ahhoz, hogy egy kiváló játékos váljon belőle. Ez év áprilisában 16 évesen már bemutatkozhatott a felnőttek között, az országos bajnokság 3. osztályában harcoló csapatunk tagjaként és nagyon jól meg is állta a helyét. Az ősszel rendezett 3 fordulós országos serdülő kupán, a 4. helyen végző csapatunk csapatkapitányaként vívta ki a bajnokság „Legértékesebb játékosa” címet.
MAFL Divízió II.    Országos versenyén    2015-ben        9. hely.
MAFL U17    Országos versenyén    2015-ben  4. hely
Részt vett novemberben a Bécsben tartott barátságos mérkőzésen az U17 válogatottal.

Amerikai futball sportágban az Év Sportolója még Sipos Norbert  is.     

Sipos Norbert pályafutása 8 évvel ezelőtt kezdődött Kecskeméten. Fiatalkora ellenére már az első évben csapatkapitány volt. 5 évig sikeresen irányította az első osztályban szereplő kecskeméti és szolnoki közös csapatot. 3 éve igazolt a Sparks AFC-hez, ahol már védő játékosként szerepelt. Dabason figyeltek fel rá a magyar válogatott edzői is. 2014-ben az első Magyar válogatott edzőtáborában már részt vett, és 2015-ben bekerült a magyar válogatott keretébe. Játszott a Magyar Amerikai Futball válogatott történelmi első mérkőzésén Csehország ellen, és a Szerbia elleni „B” csoportos EB selejtező mérkőzésen is, mindkettőn egykori csapattársával, a kategória tavalyi nyertesével, Gecser Mátéval egyetemben.    


Triatlon sportágban férfi kategóriában Év Sportolója lett Kanyik András

Edzője: Várdai Zoltán – Lorántfyné Horváth Ildikó – Lukács István
Andris óvodáskora óta sportol, 2007 óta igazolt versenyzője egyesületének. Erőssége a három résztáv közül a futás. Az idei évben az úszásban is sokat fejlődött, a kerékpározásban is technikailag sokat erősödött. A triatlon Heraklész válogatott keret tagja korcsoportjában.  Az idei évben a magyar válogatott színeiben indult az Olimpiai Reménységek Versenyén (ORV), Szlovákiában. A versenyen 15 ország 4-4 versenyzője indulhatott, ahol Andris az 5. helyen ért célba.

Triatlon női kategóriában a díjazott Bukovszki Tünde

Edzője: Várdai Zoltán – Lorántfyné Horváth Ildikó – Lukács István  
Tünde 2007 óta igazolt versenyzője az egyesületnek. Kitűnő fizikai képességekkel rendelkezik, edzéseken mutatott szorgalma példamutató. A triatlon Héraklesz Válogatott keret tagja már 3 éve. Idén Szlovákiában megrendezett Olimpiai Reménységek Versenyén (ORV) a magyar válogatott színeiben is indult, s taktikus okos versenyzéssel és a futásban hatalmas hajrával elsőként érkezett a célba. Az idei évben már az ifjúsági korcsoportban versenyez.
Legjobb eredményei: Triatlon Ranglista Verseny, Tiszaújváros, 3. helyezés
Triatlon Országos Bajnokság, Fadd-Dombori,     4. helyezés
Triatlon Diákolimpia Országos Döntő, Szeged, 3. helyezés
Triatlon Ranglista Verseny, Baja, 2. helyezés
Triatlon Ranglista Verseny, Balassagyarmat,    1. helyezés

A duatlon sportág gyermek korcsoportban Farkas Zsolt lett a díjazott.

Edzője: Lorántfyné Horváth Ildikó – Várdai Zoltán.
Zsolt óvodáskora óta sportol, kitűnő alkati és élettani adottságokkal rendelkezik, edzésmunkája példamutató. A duatlon versenyeken az idei évben az első futás távja után a kerékpározásban az első bollyal hatalmasat kellett küzdenie, hogy ne szakítsák ki, és még elegendő energiája maradjon a második futótávra is. A labdarúgásban is jól kamatoztatja a duatlon sportágban szerzett állóképességét, a Dabas SC igazolt játékosa, emellett iskolája színeiben futóversenyeken is indul.
Legjobb eredményei: Duatlon Országos Bajnokság, Kaszó, 5. helyezés
Duatlon Diákolimpia, Rádpuszta, 6. helyezés

Duatlon gyermek korcsoportban Nagy Ágnes az Év Sportolója

Edző: Várdai Zoltán – Lorántfyné Horváth Ildikó – Lukács István
Ágnes óvodás kora óta sportol, már kisiskolásként is indult futóversenyeken, ahol több alkalommal is a dobogóra állhatott. A duatlonhoz a versenykerékpározás fortélyait ügyesen és gyorsan elsajátította, így már 7 éves kora óta igazolt versenyzője az egyesületnek. Ha a téli alapozást nem zavarja meg sem sérülés vagy betegség, akkor jövőre is szép eredményeket hozhat Dabas városának.
Legjobb eredményei: Duatlon Országos Bajnokság    Kaszó    2015.04.26.    újonc korcsoport    18.
Duatlon Diákolimpia    Rádpuszta    2015.10.11.    III. korcsoport    15.
Duatlon ranglista    Balatonboglár    2015. 04.11.    gyermek korcsoport    14.

Úszás sportágban férfi kategóriában  az Év Sportolója Kecskés Bence.

Edző: Várdai Zoltán – Lorántfyné Horváth Ildikó – Lukács István.
Bence már óvodáskorában megtanult úszni, versenyezni 1. osztályos korától kezdett, a MÚSZ (Magyar Úszó Szövetség) igazolt versenyzője 2008 óta. Hamar kitűnt kedvező alkati és élettani adottságaival. Mind a négy úszásnemben indul versenyeken, de kedvence a gyorsúszás és a pillangóúszás.
Legjobb eredményei: Köztársaság Kupa, Budapest, 50 m gyors 5. hely
Köztársaság Kupa, Budapest, 100 m gyors, 4. hely
Kalocsa Kupa, 100 m gyors, 1. hely
Kalocsa Kupa, 100 m vegyesúszás, 1. hely
Kalocsa Kupa, 50 m pillangó, 1. hely

Úszásban, női kategóriában díjazott lett Szegfi Csenge.

Edző: Várdai Zoltán – Lorántfyné Horváth Ildikó – Lukács István.
Csenge óvodáskora óta sportol, a MÚSZ (Magyar Úszó Szövetség) igazolt versenyzője úszásban 2010 óta, 5 éve versenyez.  Kedvenc úszásneme a mellúszás és a gyorsúszás, de vegyes úszásban is jó eredményeket ér el. Idén sokat erősödött, rajttechnikája és fordulótechnikája is sokat javult.
Legjobb eredményei: Földvár Kupa, Tiszaföldvár, 100 m gyors, 5. hely
Földvár Kupa    Tiszaföldvár, 100 m mell, 4. hely
Kalocsa Kupa, 100 m gyors, 6. hely
Kalocsa Kupa, 100 m vegyesúszás,  7. hely
Kalocsa Kupa,    100 m mell, 4. hely


Az év sportolója felnőtt férfi kézilabdában BAKOS DÁVID.
A Veszprém utánpótláscsapatában nevelkedett, ahol 2000-ben már a felnőtt csapatban szerepelt.
A Nemzeti Bajnokság első osztályában játszott a legnagyobb Magyar Kluboknál:
Győr, Pick Szeged, Dunaferr, Balatonfüred, PLER, Kecskemét és a Gyöngyös csapatait erősítette.
8 alkalommal volt tagja a Magyar felnőtt Válogatottnak.
2014 nyarán érkezett Dabasra. Gyorsan beilleszkedett a közösségbe. Tagja volt a tavalyi bajnokságban bronzérmet szerzett csapatnak, a házi góllövő listán az előkelő 2. helyen végzett, 91 lőtt góllal.
Az utánpótlás korú játékosokkal is rövid idő alatt megtalálta a közös hangot,
szívesen adja át szakmai tudását. A tavalyi évben edzőként is dolgozott, több korosztálynál is.
Az idei évtől minden csapatnál erőnléti edzőként dolgozik, a jövőben ezzel szeretne foglalkozni.

Szintén kézilabdában, utánpótlás csoportban kapott díjat Márton Bence.

2014 nyarán 15 éves korában igazolt a Dabasi Kézilabda Klubhoz nevelő egyesületéből Szigetszentmiklósról. Edzője, Kovács István hamar felfigyelt a tehetségére. Ez év szeptemberében a Dabasi Táncsics Mihály Gimnázium tanulója is lett. Jó szemléletű sportoló és emellett jó tanuló is. Irányító-átlövő poszton szerepel a serdülő és az NBI/b junior csapatban.

2014-15-ös szezonban 56 mérkőzésen 218 gól dobott, és csapatával 90 csapatból a 12. helyen végzett az Országos Nyílt Serdülő Bajnokságban. Az új szezonban (2015-16) határozottabb és érettebb játékával egyik irányító „motorja” csapatának, 18 mérkőzésen 99 gólt dobott ellenfeleinek. Jelen pillanatban serdülő csapatával 1. helyen áll. NBI/b junior csapatával dobogó várományosa.


Bordás Sándor, az év sportolója erőemelés sportágban.

Bordás Sándor négy év alatt a következő eredményeket érte el erőemelő sportágban: kétszeres Junior, egyszeres felnőtt (Open) világbajnok, egyszeres Junior, egyszeres felnőtt (Open) Európa-bajnok. Európa csúcstartó GPC szervezetnél 110 kg-os súlycsoportban juniorként 251,5 kg-mal Power Equipped fekve nyomásban ez egyben magyar csúcs is, és magyar csúcstartó juniorként guggolásban is 320 kg-mal. Felnőttként WPC szervezetnél magyar csúcstartó -125 kg-mos súlycsoportban Power Equipped fekve nyomásban 320 kg-mal.

Idén júniusban az angliai Eastbourn-ben, a GPC Európa-bajnokságon 1 helyezett lett Open 125 kg- ban, guggolás:360kg-mot, fekve nyomásban 290 kg-mot, felhúzásban 290kg-mot teljesített.

Idén novemberben a Wpc Világbajnokságon, Portugáliában 1 helyen végzett az Open 125 kg-ban, guggolásban 370kg-mot, fekve nyomásban:320kg-mot, felhúzásban 280kg-mot teljesített. Abszolút kategóriában 3. helyezett lett. A díjhoz szívből gratulálunk.

Az Év Sportolója Pál István Zoltán. Sportága a fogathajtás.

A Lantos Mihály Lovas SE versenyzője, edzője Lantos Gábor. Ez az év számára a világbajnokságra való felkészülés esztendeje volt, aminek meg is lett az eredménye, mert szeptemberben Mezőhegyesen, a Fiatal Lovak Világbajnokságán az előkelő hetedik helyezést sikerült megszereznie.


Az Év Sportolója asztalitenisz sportágban Kosiba Dániel.

Országos és nemzetközi eredményei teszik méltóvá az Év Sportolója díjra. Budapest bajnok egyéni (felnőtt) kategóriában. Magyar bajnok mind csapatban, mind párosban, és egyéniben 3. helyezett.

Az Európai játékokon, Bakuban a 32 között volt egyéniben.

A világlistán 129. helyezett.

Top 12-ben bajnok egyéni felnőtt kategóriában

A magyar férfi válogatott oszlopos tagja és remélhetőleg az olimpiai keret tagja.


Gokart sportágban  az év sportolója Kancsár Ferenc.

Nemrégiben fantasztikus magyar sikerről számolt be a magyar sajtó. A dabasi származású  Kancsár Ferenc a belgiumi Genkben megszerezte a DD2 kategória bajnoki címét. A Birel ART hivatalos Rotax-csapatával, a KMS-szel versenyző Feri a második helyen zárta a döntőt, miután behúzta a pole-t, megnyerte az elődöntőt, valamint két második és egy első helyet szerzett az előfutamokban.

Kancsár sikerét elsősorban roppant kiegyensúlyozott teljesítményének köszönheti, hiszen annak ellenére került fölényesen az első helyre, hogy a négy forduló egyikben nem ő zárt a döntő élén. Ez érdemein mit sem kisebbít, hiszen a levonások nélkül 332-298 arányban bizonyult jobbnak az olasz de Contónál. Ezt követően vették le mindenkitől a legrosszabb eredményeket, ami Kancsár esetében mindenki másnál jobb volt: Wackersdorfban ugyanis a maximális 89 pontból 75-öt szerzett.

Kancsár tíz ponttal végzett két futamot is nyerő olasz riválisa előtt az összetettben, ám ez elsősorban a pontszámítás sajátosságaira vezethető vissza. A szezon során senki nem nyújtott annyira stabil teljesítményt, mint a magyar versenyző, így megérdemelten lett a sorozat bajnoka.

Az Év csapata az  FC DABAS SE II-es csapata lett.

3,5 évvel ezelőtt alakult meg a „kettes” csapat Dabason. A cél az volt, hogy a legalsóbb osztályból indulva, elsősorban a helyi nevelésű játékosokra támaszkodva rövid határidőn belül a megyei I. osztályba jusson el a csapat. Első évben a gárda bajnoki címet szerzett a Pest megyei harmad osztályban. A feljutás után a másodosztályban a 9 helyen végzett az együttes. A csapat fejlődésére jellemző, hogy a 2014/15 szezonban már a 3. helyen végeztek Kucsák István tanítványai. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy 90 %-ban saját nevelésű játékosok alkotják a keretet, akik közül 7-8 fő az egyesületnél tevékenykedik edzőként vagy egyéb beosztásban.

A jelenleg folyó bajnokságban a csapat az őszi idény végén a bajnoki tabella első helyéről várja a tavaszi rajtot. A Dabas II-es csapatának a keretében kiváló elegyet alkotnak a rutinos, magasabb szintet is megjárt játékosok és az elmúlt 5-8 évben országos bajnoki címeket szerzett fiatalabb srácok. Minden adott ahhoz, hogy az első helyet a bajnokság végéig megőrizzék Farkas Krisztiánék.
Ez a csapat a jövőben még szorosabban kell, hogy támogassa, „táplálja” az NBIII. - as együttest, elsősorban a felfelé áramló utánpótlás játékosok gardírozásával.

A jelenleg társaság kiváló közösséget alkot, ez egyértelműen látszik az eredményekben és ennek az erőnek a jövőben is a közös cél elérését kell szolgálnia, vagyis a bajnoki cím megszerzését.

Az Év Edzője díjat 2015-ben: Lorántfyné Horváth Ildikó, a Táncsics Mihály Gimnázium testneveléstanára, a duatlon, triatlon és úszás sportágak sportolóinak szakedzője vehette át.

Lorántfyné Horváth Ildikó biológia - testnevelés szakos tanár, úszóedző. Több mint 30 éve tanít Dabason. Sportolóként uszonyos búvárúszásban Európa-bajnoki címet nyert a magyar váltó tagjaként. 1999-ben alapító tagja és azóta is elnöke a Dabasi Szabadidő Sportegyesületnek.

Az úszószakosztály vezetőedzője és a triatlonosok úszóedzője. Tanítványai triatlon és úszás sportágakban az elmúlt 16 évben 36 Országos Bajnokságot nyertek. 2015-ben egyéni és csapat Aquatlon Országos bajnoki cím, valamint Dutlon Országos Bajnokság jelzi kiemelkedő munkásságát. Az Olimpiai Reménységek Versenyén ( ORV ) egy 1. és egy 6. helyezést értek el versenyzői. Jelenleg 3 triatlonos tagja az utánpótlás válogatottnak.

De Ildikó nem csak a versenysportban végez kiemelkedő munkát. Szabadidős programokat szervez, lelkes támogatója, segítője és résztvevője minden tömegsport rendezvénynek. Saját példájával is a sport az egészséges életmód elkötelezett hirdetője.

A fentiek alapján úgy gondoljuk, hogy több évtizedes munkásságával és kiemelkedő eredményeivel  méltán érdemelte ki az " ÉV EDZŐJE" megtisztelő címet.


Dabas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete minden esztendőben a Sportgálán adományozza a Dabas Város Sportjáért Díjat egy olyan személynek, akinek életútját meghatározta a sport szeretete és saját sikerei által öregbítette településünk hírnevét. A díjban továbbá olyan személy is részesülhet, aki a sport elkötelezett híveként, huzamosabb időn keresztül a város sportéletét vagy valamelyik sportágat támogatja.

Ez alkalommal a Dabas Város Sportjáért kitüntető elismerést Méhész János kapja.

Méhész János pályája során figyelemmel követte a város kulturális és sportéletét.  A fotóklub tagjaként maga is számos ellesett pillanatot rögzített az őt körülvevő világból. Sportkedvelőként támogatója volt a  kiemelt spotágaknak. Éveken keresztül támogatta a kézilabdát, majd később szponzorálta a dobogós strandkézilabda csapat tenerifei utazását is. Jelenleg a labdarúgás az a terület, ahol támogatóként adományaival segíti a dabasi futball sikereit. A Jó cselekedetek évének kapcsán még el kell mondanom, hogy Méhész János éveken keresztül segítette nemrégiben elhunyt díszpolgárunk, a kontakt-thermográfia felfedezéséről méltán elhíresült, Dr. Lelik Ferenc eljutását az FC Dabas mérkőzéseire, hogy a doktor úr nézőként, szurkolóként hódolhasson a futball iránti szenvedélyének, és újabb élményekhez jusson általa. Településfejlesztő munkásságát 2014. szeptemberében Pro Urbe Dabas díjjal ismerték el. Sokéves sporttámogatói tevékenységéért méltán vehet át a Dabas Város Sportjáért díjat.

Print Friendly, PDF & Email

Search

Weboldalunk sütiket (cookie-kat) használ, hogy a legjobb böngészési élményt biztosíthassuk Önnek honlapunkon. Az oldal további használatával jóváhagyja a sütik használatát.