Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
2025. január 18. szombat
Piroska
Holnap: Sára, Márió napja lesz

Fontos tudnivalók

TÉLI VESZÉLYEK 3.

A rendkívül hideg és havas időjárás miatt  folytatjuk a lakosság számára  fontos tudnivalókról szóló tájékoztató anyagok közlését. Most a jégen történő biztonságos sportoláshoz való tudnivalókról olvashatnak egy összefoglaló anyagot.

 

A befagyott állóvíz jellemzői:

  • A partközelben a jég vékonyabb, esetleg üreges, ezért könnyen törik.
  • Az állóvizekbe befolyó vízfolyások, melegebb források elvékonyítják a jégtakarót.
  • A sűrű hótakaró alatt a jég vékonyabb.
  • Olvadáskor a jégtakaró teherbíró képessége akkor is csökken, ha vastagsága változatlan marad.

Jégen való tartózkodás:
  • Amennyiben egyedül haladunk a jégen, nyugodtan és egyenletesen lépkedjünk, ha van lehetőségünk, egy arra alkalmas bottal folyamatosan ellenőrizzük az előttünk lévő jég állapotát, az elesést lehetőleg kerüljük.
  • Több személy együttes sportolása esetén pihenéskor is tartsuk be a szükséges távolságot.

Tilos a szabadvizek jegén tartózkodni:
  • korlátozott látási viszonyok között,
  • járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,
  • kikötők és veszteglőhelyek területén,
  • folyókon,
  • rianás esetén, a Balatonon.

A jég beszakadását rendszerint előre jelzi
  • a ropogás és recsegés,
  • rianások megjelenése,
  • a jégfelület süllyedése, ekkor még a beszakadás elkerülhető
  • A szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. A fagyásban lévő jég a következőképpen terhelhető:
  • kb. 8 cm vastagságú jég -> egy felnőtt
  • kb. 12 cm vastagságú jég -> egy csoport illetve sportolásra alkalmas
  • kb. 18 cm vastagságú jég -> szánkók, fakutyák

Ha beszakad a jég alattunk:
  • Azonnal feküdjünk hason a jégre minél nagyobb testfelülettel, lehetőleg arccal a part felé és lassú, nyugodt mozdulatokkal - mindig a lehető legnagyobb testfelülettel - a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni és kússzunk a part felé.
  • Azonnal tárjuk szét karjainkat és ejtsük magunkat előre.
  • Minden lehető eszközzel (pl. a bot keresztbe fordítása) akadályozzuk meg, hogy a jégfelület alá csússzunk, vagy lemerüljünk a vízbe.
  • Beszakadás esetén a kerüljük a felesleges mozdulatokat - félve a kihűléstől - , ezáltal megőrizve a ruházatunkban lévő szigetelő légréteget.
  • Igyekezzünk a lábunkkal az ellenkező irányban lévő jég szélét elérni és a part felé előrelökni magunkat, illetve segítséget kérni.
  • Ha lesüllyedtünk a jég alá, próbáljuk szemünket nyitva tartani és felfelé (a világosság felé) nézni. Ha a jég hóval fedett, akkor a közelben lévő jégtörés helyét a beeső fénysugár alapján fel lehet ismerni, és el lehet érni.
  • Ha a jég újra beszakad alattunk, vágjunk magunknak utat a part felé addig, míg ki nem jutunk a partra, vagy teherbíró felülethez nem érünk.
  • Ha partot érünk, azonnal menjünk meleg helyre, szárítkozzunk meg, testünket töröljük szárazra, igyunk forró, meleg italt. Kávé, alkohol fogyasztása tilos!
  • A víz hőmérséklete a jégfelület alatt 0-4 oC, vagyis már 20-30 másodperc után hidegsokk következhet be (vérkeringési zavarok, sőt a szívműködés leállása).


Segítségnyújtás:

  • A jég felszíne felett lévő személy hason csúszva közelítse meg a bajba jutottat.
  • Hívjunk segítséget és a mentést végzőt kötelekkel, társakkal biztosítsuk!
  • Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat, ruhadarabot nyújtsunk a jégbeszakadtnak: ha többen vannak, egymás lábát fogva - mint egy hason fekvő lánc – segíthetnek.
  • Ne kezdjünk felelőtlenül mások mentésébe, mert csak tetézhetjük a bajt. Életünket kockáztathatjuk, illetve további beszakadások keletkezhetnek.
  • Ha a beszakadt jég alá került a személy, a mentési kísérletet már csak felkészült szakemberek tudják végezni, ezért nagyon fontos a 105-ös számon a Tűzoltóság, illetve a 104-es számon a Mentőszolgálat értesítése.

 

Print Friendly, PDF & Email

Search

Weboldalunk sütiket (cookie-kat) használ, hogy a legjobb böngészési élményt biztosíthassuk Önnek honlapunkon. Az oldal további használatával jóváhagyja a sütik használatát.