2018. január 22. hétfő
Vince, Artúr
Holnap: Rajmund, Emerencia, Zelma napja lesz

Gyermek és Ifjúsági Önk.

2017. május 8-án került sor a VII. Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat képviselőinek a beiktatása a Polgármesteri Hivatal tárgyalótermében.

A fiatalok Kőszegi Zoltán polgármester előtt tették le képviselői esküjüket, majd titkos szavazással polgármester választottak maguk közül, valamint elfogadták a Szervezeti És Működési Szabályzatot. A hároméves ciklus ifjúsági polgármestere Pokornyik Lilla lett, aki általános feladatokért felelős alpolgármesternek Sztaskó Daniellát a Gyóni Géza Általános Iskola képviselőjét  és a médiáért felelős alpolgármesternek Tar Petrát a Dabasi Táncsics Mihály Gimnázium képviselőjét választotta.

A GYIÖK azért jött létre, hogy minden tekintetben az ifjúságot szolgálja legyen szó szórakozásról, diákéletről, kultúráról.

Idén áprilisban ismét sor kerül a Gyermek-és Ifjúsági Önkormányzat tagjainak megválasztására..Ezzel kapcsolatos további hasznos információkat tudhatnak meg olvasóink az alábbi videoanyag megtekintésével.

2017. április 7-én hetedik alkalommal kerül sor a Gyermek-és Ifjúsági Önkormányzat tagjainak megválasztására.

Egy kis ismertetôt szeretnék adni a GYIÖK tevékenységérôl azoknak, akik még nem ismerik ezt a lelkes fiatalokból álló, 3 évente megújuló csoportot.

2015. október 30-án újra megrendezésre került a Fiatalok Éjszakája. A rendezvénynek az OBO Aréna adott otthon.

Megközelítőleg 400 fiatal bulizott LittleBor és DJ Matteo szettjére a diszkóban, az érdeklődők meghallgathatták TKYD koncertjét, kipróbálhatták az Élő Szumó, Rodeó Bika játékokat, hennát, sminket, karikatúrát csináltathattak.

A hagyományokhoz híven, idén is megrendezésre kerül a Fiatalok éjszakája! Időpont: 2015. október 30.-án (péntek) 20:00-02:00

20 órától - Focibajnokság
21 órától TKYD lép színpadra, utána Little Bor és Dj Matteo szettjére bulizhattok a Discoban !!!
21 órai kezdettel KATUS ATTILÁVAL is találkozhattok, tornázhattok és hallgathatjátok meg előadását az egészséges életmódról, a mozgás, sportolás fontosságáról!

Lesz még - többet között - 1 perc és nyersz játék, hennázás, csocsó, pingpong, teqball, karikatúrakészítés, kozmetikus - sminktippek, zumba, jumping a FittLesz Stúdióval, Cash Boy, élő szumó játékok !

Facebook oldal: Ide kattintva

Hatodik alkalommal került sor a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat tagjainak megválasztására, majd a GYIÖK megalakulására.

2015. május 21-én, 17.00 órakor kezdődött az ünnepélyes alakuló ülés, amire Dabas Város vezetőségén és a hivatal munkatársain kívül eljöttek az ifjúsági képviselők családtagjai, barátai is.

Az alakuló ülés a szokásos menetében zajlott: Rigóné dr. Roicsik Renáta, Dabas Város jegyzője közölte a választási eredményeket, majd Volenszki Lilla leköszönő ifjúsági alpolgármester számolt be az elmúlt 2 év eredményeiről a megjelenteknek.

Dabas Város Gyermek és Ifjúsági Önkormányzata 2015. május 21. (csütörtök) 17.00 órai kezdettel alakuló ülést tart, melyre tisztelettel meghívom.

Helyszíne: Polgármesteri Hivatal III. emeleti tárgyalóterme (2370 Dabas, Szent István tér 1/b.)

Gyermek- és Ifjúsági önkormányzati választás 2015

2015. április 24.-én lezajlott Dabas Város Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatának képviselő-testületi választása. A korábbi évekhez képest több ponton is módosult a GYIÖK választási szabályzata, így a jelöltek és jelölők életkora. Továbbiakban is az általános iskolák GYIÖK-képviseletét a helyi diákönkormányzatok mindenkori elnökei látják el. Választáson így csak a két középiskola diákjai, és a városi képviselő-jelöltek mérették meg magukat. A fentiek tükrében a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat képviselő-testületének tagjai a következő diákok lettek:

A település Gyermek és Ifjúsági Önkormányzatát a helyben lakó fiatalok köréből, titkos módon választják. Választható minden olyan dabasi fiatal, aki elmúlt már 15, de a 22. életévét még nem töltötte be. A tisztségviselők mandátuma 2 évre szól.

A jelöltek a Dabason lévő középiskolákból, valamint a városból kerülnek ki. Középiskolánként 4-4 képviselő, a városból 3 képviselő, az általános iskolákból a mindenkori DÖK elnökök (3fő) kerül be a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat tagjai közé.

Túl vagyunk a 2015-ös év Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat választás első mérföldkövén. Mindezidáig jelöltethették magukat azok a dabasi fiatalok, akik kedvet éreztek ahhoz, hogy szervezett körülmények között, hatékonyan képviseljék kortársaik érdekeit az őket érintő közügyekben. Minden választókörzetből az első 8 legtöbb ajánlást gyűjtő kerül fel a szavazólapra.

A jelölteknek a választások előtt mindössze annyi dolguk van, hogy minél jobban, célravezetőbben kampányoljanak, ugyanis a GYIÖK-be iskolánként 4, míg a városból legfeljebb 3 dabasi fiatal kerülhet be.

Indulj a GYIÖK választáson és legyél iskolád ifjúsági képviselője!

Iskolai képviselő lehetsz, ha: már elmúltál 15 éves, de még nem vagy 22 éves és Dabason élsz, valamint dabasi iskolában tanulsz.

Az ajánlószelvényeket 2015. április 17-ig kell eljuttatnod Dabasi Polgármesteri Hivatalba!

Te is lehetsz városrészed vagy iskolád ifjúsági képviselője!

Ha elmúltál már 15 éves, de nem vagy még 22 éves, akkor indulj Te is tavasszal a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat választáson.

Az ajánlószelvényeket 2015. április 17-ig kell eljuttatnod Dabasi Polgármesteri Hivatalba!

Dabas város Gyermek-és Ifjúsági Önkormányzata Rajz - és Fotópályázatot hirdet „Tisztelet és Megbecsülés” címmel.

Az idei év Dabason a Tisztelet és Megbecsülés elnevezést kapta. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy számotokra e két fogalom mit jelent, milyen irányból közelítitek meg a témát. Ahogy az alábbi mottó is mondja, a tartalom a legfontosabb, az, hogy ti mit láttok bele:

„Nem a kép tárgya a fontos, hanem a szellemi valóság, amely általa testet öltött. „

A pályaművek benyújthatóak általános iskolai (6-14 év) és középiskolai (14 -21 év) kategóriában. Egy pályázó maximum 2 pályaművet adhat be.

2014. Január 25-én szervezték meg a Modell Ifjúsági Parlament Zárókonferenciáját Budapesten. A rendezvény előzménye a nyáron, Bábolnán megrendezett 4 napos Modell Ifjúsági Parlament (MIP), amin a dabasi GYIÖK is képviseltette magát.

A MIP lényege, hogy a fiatal generáció is képet kapjon a törvényhozásról és felelősségteljesen tudjon dönteni 1-1 adott témáról. Mi olyan témák kidolgozásában vettünk részt, mint az egészségügy, média, ifjúságpolitika, közlekedés, város és vidékfejlesztés.

Május 22-én került sor az újonnan megválasztott gyermek- és ifjúsági képviselők beiktatására a tetőtéri tanácsteremben.

A fiatalok Kőszegi Zoltán polgármester előtt tették le képviselői esküjüket, majd titkos szavazással polgármestert választottak maguk közül.  A kétéves ciklus ifjúsági polgármestere Mész Adrienn lett, aki Volenszki Lillát bízta meg az alpolgármesteri feladatkörrel.

2013. április 30-án lezajlott Dabas Város Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatának képviselő-testületi választása. A korábbi évekhez képest több ponton módosult a GYIÖK választási szabályzata. Ennek értelmében a mostani ciklustól az általános iskolák GYIÖK-képviseletét a helyi diákönkormányzatok mindenkori elnökei látják el.

Választáson így csak a két középiskola diákjai, és a városrészi képviselő-jelöltek mérették meg magukat. A fentiek tükrében a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat képviselő-testületének tagjai a következő diákok lettek:

2013. április 30-án immár ötödik alkalommal kerül sor a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat tagjainak megválasztására.

A GYIÖK munkáját tekintve 8 éves múltra tekint vissza, az első ifjúsági önkormányzat 2005-ben alakult meg. Ebben a hivatalos formában az önkormányzat tagjainak lehetősége nyílt rá, hogy kivegye részét a dabasi közügyekből, a dabasi fiatalok érdekeinek szem előtt tartásával határozatokat hozzon, támogasson bizonyos - fiatalokat érintő – megmozdulásokat, beruházásokat, mint pl. játszótér-felújítás, Fiatalok Éjszakája programsorozat, Talentumok tehetségkutató. A GYIÖK tehát azért jött létre, hogy minden tekintetben az ifjúságot szolgálja – legyen szó szórakozásról, diákéletről vagy kultúráról.

Minden, amit a települési gyermek és ifjúsági önkormányzatról tudni kell:

Egy kis történelem
1992 januárjában a Közösségfejlesztők Egyesületének országos találkozóján a türjei polgármester a falujában rendezett gyermekönkormányzati játékokról adott hírt, míg az egyesület elnöke, olyan ehhez hasonló franciaországi modellről beszélt, amely a fiatalok helyi közéletben való aktív részvételét segíti, szolgálja. A példákat hallva a konferencia résztvevői közül többen fellelkesültek, és megalakították a Települési Gyermekönkormányzatokat Segítők Egyesületét (TGYSE).
1992 őszén már le is zajlottak az első gyermekönkormányzati választások.
Ezt követően Nézsán és Terényben megtartották az első országos találkozót.

Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat Választási Szabályzat:

A település Gyermek és Ifjúsági Önkormányzatát a helyben lakó fiatalok köréből, titkos módon választják. Választható minden olyan dabasi fiatal, aki elmúlt már 12, de a 22. életévét még nem töltötte be.
A tisztségviselők mandátuma 2 évre szól.

A jelöltek a Dabason lévő iskolákból, valamint a körzetekből kerülnek ki.
Iskolánként 2-2 képviselő, kerületenként 1-1 képviselő kerül be a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat tagjai közé.

Search