2018. január 22. hétfő
Vince, Artúr
Holnap: Rajmund, Emerencia, Zelma napja lesz

Látnivalók

Az alábbiakban városunk néhány nevezetességének a panoráma fényképeit tekinthetik meg az érdeklődők. ( A képek alján lévő ikonokra kattintva forgatható, nagyítható..... a felvételt rögzítő kamera képe)

ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEK DABASON

Alsó és Felsődabas, Gyón valamint Sári települések építészeti arculata ugyan sokat változott az elmúlt évtizedekben, de még mindig felismerhető az egyes településrészek korabeli szerkezete.

A KLASSZICISTA KÚRIÁK MÚLTJA ÉS JELENE

Zlinszky-kúria
Gyón, Kossuth Lajos út 87.

Az 1760 körül épült, késő barokk kúriát korábban raktárként hasznosították. A kapu zárókövét 1767-es évszám díszíti. A középrész kéttraktusú elrendezésű, az udvar felé széles folyosóval, s a főhomlokzat felé igényes termekkel, amelyek közül a középsőt homlokzati kialakítása is hangsúlyozza. Az oldalszárnyak egytraktusúak, egymásból nyílóak, a szárnyak végén gazdasági helységek találhatók. Az épület lényegében megőrizte eredeti formáját és díszítéseit. Az udvarban az 1941-ben épült L alakú tornácos gondnoki lakás mellett két további, újabb iskolaépület áll. Jelenleg általános iskola működik benne.

Kossuth-ház
Alsódabas, Kossuth László utca 19.

A 19. század első felében épült, felújítására a 80-as évek közepén került sor. Az udvarház Kossuth Lajos szüleinek lakóházaként vált ismertté. Az idős Kossuth László itt halt meg 1839 júniusában. A reformeszmék szellemében politizáló helyi társadalom fogadta be két esztendőre a bebörtönzött Kossuth Lajos családját. A támasz nélkül maradt idős Kossuth házaspár leányaival költözött Pestről Alsódabasra 1938 októberében. Az L alakú, udvari tornácos épület utcai frontján keretezett ablakok között az alábbi feliratú emléktábla látható: "E házban élt és halt meg 1839. június 13-án Kossuth László, Kossuth Lajos édesatyja. Kegyeletteljes megemlékezésül 1948-as centenáris esztendőben állíttatta a Történelmi Emlék Bizottság."
Korábban a MÉH vállalat telephelye volt, jelenleg közművelődési-művészeti intézmény. A földszintes L-alakú épület rövidebbik része az utcavonalra épült, udvari oldalán tornác fut körbe. Egytraktusú alaprajza a módosabb parasztházak típusát követi. Az épület 1996-ban az önkormányzat tulajdonába kerül. Saját erőből és központi támogatásból teljes körű belső felújítást végezetek helytörténeti gyűjtemény és galéria kialakítása céljából, mely 1998. decemberében megkezdte tevékenységét (telefonügyelet: 06/29/362-545).

Dabas-Sári városrész

Sári Római Katolikus Egyházközség:
Dabas-Sári Mária Mennybemenetele Templom
Pásztor Győző plébános kanonok
2371 Dabas, Szent János út 143.
Telefon: 06/29/364-247

Sári egyik legrégebbi épülete a római katolikus templom. Egytornyú, íves szentély-záródású, későbarokk épület. Az 1753-57. években épült az 1718-ban már meglévő kápolna helyére. Felszentelése 1770-ben történt. Erről a bejárat feletti felirat betűi árulkodnak. A latin szöveg jelentése "A mennybe felvett Szűz Mária tiszteletére."  Belseje 1786-ban készült el. Szószéke a váci piarista templom szószéke volt. Műemlék jellegű. A templombelső festményeit a 20. század közepén egy fővárosi művész festette, ami azóta már felújításon is átesett. Az utóbbi évek fejlesztései eredményeként a 21. századi igényeknek megfelelően tudja szolgálni az egyházközség  híveit.

Kálvária. Szépen faragott a középső díszes fakereszt, a passió eszközeinek áttört faragású, érdekes ábrázolásával. 1808-ban készült. Műemléki és városképi szempontból is értékes.

Turjánvidék

Pest megye déli részén helyezkedik el, Alsónémedi, Ócsa, Bugyi, Dabas, Kakucs, Inárcs és Újhartyán közigazgatási határában. Négy kistáj, a Pesti hordalékkúp síkság, a Csepeli-sík, a Pilis-Alpári homokhát és a Kiskunsági homokhát találkozásánál fekszik ez a terület. Jellemzője a homokhátságba mélyedő teknőrendszer, mely a Duna egykor hordalékán alakult ki. A változó méretű és alakú mélyedések gazdag lápvilágnak adnak otthont, míg a homokhátak száraz környezeti adottságai közt pusztagyepek alakultak ki. A vidék növényzete az élőhelyek sokszínűsége miatt igen gazdag, részben lápi, részben homoki növényzet; valamint az ezek között kialakult átmenetek borítják a felszínt. A Turjánvidék jellegzetes képét kialakító különféle láprétek védett növényei között említhető a szibériai nőszirom és a fokozottan védett vidrafű.

Elérhetőségek:

A csarnok vezetője:   Újvári Tibor sportcsarnok 001
 Mobil:  30/963-8648
 Cím:  2370 Dabas, Iskola u. 5.
 Telefon:  29/562-246
 Fax:  29/562-242
 E-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 Honlap:  facebook.com/OBO-ARENA-DABAS
   
   

Search