A Szent János Katolikus Általános Iskolában második éve működtetem a gasztronómiai szakkört, amelynek keretében sütemények készítésével foglalkozunk. A gyerekek nagy örömmel és szeretettel járnak ezekre a foglalkozásokra. Heti 20-25 gyerek vesz részt a szakkörön 8-10 fős csoportokban. Az iskola ezzel a lehetőséggel segíti a szülőket gyermekeik pályaválasztásában, és az itt elsajátított tudást otthon, anyukájuk konyhájában is tudják kamatoztatni.
A szakkör segít a diákoknak megismerni az élelmiszereket, a sütemények előállításához szükséges alapanyagokat és azok arányait. Az elkészített süteményeket a gyerekek elosztják, esznek belőle és a többit hazaviszik a családnak. A foglalkozások kitűnő hangulatban, játékosan zajlanak, amelyeket megkoronázunk egy nyári táborral is. Most épp a húsvéti előkészületek folynak szakkörünkben, az ünnepi asztalra különböző aprósüteményeket, marcipántojás és –nyuszi figurákat készítünk a gyerekekkel.
A gasztronómiai szakkör elindításához – járáson belül- bármely iskola csatlakozhat. Jelentkezni lehet a 29/360-199-es telefonszámon, ahol a további részleteket is megtudhatják az érdeklődők.
A foglalkozásokat technikaóra keretébe lehet beépíteni, és utolsó tanítási órában célszerű tartani, figyelembe véve az adott iskola lehetőségeit.
Tusák Lajos
cukrászmester