Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
2024. március 2. szombat
Lujza
Holnap: Kornélia, Nelli napja lesz

ugyintezes

Hivatalos közlemények

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Dabas Város Önkormányzatának Emberi Erőforrás Bizottsága pályázatot hirdet a gyermekek nyári napközbeni ellátásának (játszóházak, táborok foglalkozások) megszervezésére.

A pályázat célja, hogy a gyermekek élményekben gazdagon és felügyelet mellett töltsék a nyári szünidőt.

Pályázati feltételek:

 • Pályázó vállalja, hogy 2023. június 19. és augusztus 25. közötti időszakban, hétköznaponként legalább egy hétig egész napos ( 8.00 - 16.00-ig ) elfoglaltságot (sport, műemléki séták, kézműves foglalkozások, strandolás, stb.) biztosít a város általános iskolás gyermekei részére.
 • Pályázó vállalja, hogy  napi 3 étkezést szervez, melyből egy meleg étkezés.
 • Egy-egy foglalkozáson a gyermekek száma 15fő - 25 fő (amennyiben több ,úgy vállalja, hogy növeli a felnőtt segítők számát )
 • A pályázó vállalja, hogy segítők szervezéséről ő maga gondoskodik és értük saját felelősséggel tartozik.
 • A pályázó vállalja a táboroztatáshoz szükséges anyagok, eszközök beszerzését ( elsősegély doboz, műanyag poharak evőeszközök, kézműves foglalkozások anyagai, eszközei stb. )
 • A pályázó vállalja, hogy a tábor kezdetét megelőzően minimum 30 nappal korábban bejelenti a Dabasi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya ( 2370 Dabas Kossuth László út 1. e-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ) felé táboroztatási szándékát, és az általa megjelölt helyszín címét és kéri hozzájárulását a tábor megszervezéséhez.


Egészséges táborozók  
A táborokban kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző diák illetve szervező vehet részt, melyről a tanuló ifjúság üdülésének és táborozásának egészségügyi feltételeiről szóló 12/1991. (V. 18.) NM rendelet alapján nyilatkozni is szükséges.

12/1991. (V. 18.) NM rendelet

„4. § (1) A táborozásban csak az vehet részt, aki arra egészségileg alkalmas.

(2) A gyermek törvényes képviselője a 2. melléklet szerinti adattartalmú, a táborozást megelőző négy napon belül kiállított nyilatkozattal igazolja a táborozásban részt vevő gyermek megfelelő egészségi állapotát a táborozás megkezdése előtt. A nyilatkozathoz szükséges nyomtatványt – a táborozáshoz szükséges egyéb iratokkal együtt – a táborozás szervezője adja át kitöltés céljából.”

Személyi higiénia betartása
A tábor működtetése során különös figyelemmel kell lenni a személyi higiénia betartására, melynek alapja a gyakori, alapos szappanos kézmosás, kézfertőtlenítés, az arc érintésének elkerülése, valamint a köhögési etikett betartása, mely továbbra is a fertőzés megelőzésének legfontosabb eszköze.

Kiemelt figyelmet kell fordítani a dolgozók személyi higiénéjének betartatására, melynek érdekében a dolgozók számára javasolt alapos, minden részletre kiterjedő oktatást tartani.

Emellett nagyon fontosnak tartjuk, hogy a személyi higiénia alapvető szabályairól a táborba érkezők is kapjanak részletes, az adott korosztálynak megfelelő szintű tájékoztatást.

Ennek részeként fokozottan ügyeljenek arra, hogy a táborba érkezéskor minden táborozó alaposan mosson kezet vagy használjon alkoholos kézfertőtlenítést.

Javasoljuk továbbá, hogy a köhögési etikett magas szintű betarthatósága érdekében a táborszervező biztosítsa a megfelelő mennyiségű papír zsebkendő folyamatos rendelkezésre állását.


Fokozott fertőtlenítés      
A köhögéssel, tüsszentéssel a különböző felületekre került vírus inaktiválása érdekében fokozottan ügyelni kell a tábor területének tisztaságára, a napi fertőtlenítő takarítás elvégzésére. A fertőtlenítő takarítás során kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a kézzel gyakran érintett felületek (ilyenek pl. az ajtókilincsek, korlátok, villanykapcsolók, mosdók csaptelepei stb.) vírusölő hatású szerrel fertőtlenítésére kerüljenek.   

A táborozók által használt játékokat, sporteszközöket, játszótéri eszközöket szintén javasolt rendszeresen vírusölő hatású szerrel fertőtleníteni.

A felületek fertőtlenítésére jól alkalmazhatók az alkohol bázisú gyorsfertőtlenítők, illetve a fertőtlenítő kendők, míg a klórálló burkolattal ellátott helyiségek padló és fal burkolatainak fertőtlenítésére a klórtartalmú készítmények is használhatók.

Elegendő számban és mennyiségben rendelkezésre kell állnia vírusölő hatású kéz- és felület-fertőtlenítőszernek és takarítószernek. A fertőtlenítőszereket minden esetben a gyártó által magyar nyelven feltüntetett használati utasítás szerint, megfelelő koncentrációban és megfelelő behatási idővel kell felhasználni.

A textíliák gépi úton történő fertőtlenítő mosása termodezinfekciós és kemo-termodezinfekciós mosási eljárással történhet.    

A takarítást végző dolgozók részére a megfelelő védőeszköz biztosítása szükséges.

A takarításhoz, tisztításhoz és fertőtlenítéshez használt eszközöket, a veszélyes anyagnak, veszélyes készítménynek nem minősülő tisztító- és fertőtlenítőszereket külön helyiségben, egyéb zárt tárolóhelyen (tisztítószerraktár, -szekrény) vagy egyéb elzárható helyen kell tartani. Ha azok a veszélyes anyagok és veszélyes készítmények közé tartoznak, akkor a külön jogszabályok előírásait kell betartani.

A takarítást, fertőtlenítést úgy kell megszervezni, hogy az a táborozók egészségét ne veszélyeztesse.

A szociális helységekben biztosítani kell a szappanos kézmosási lehetőséget, melyet lehetőség szerint vírusölő hatású kézfertőtlenítési lehetőséggel kell kiegészíteni.

Korosztálytól függően a gyermekek a kézfertőtlenítők használatát felnőtt felügyelete mellett végezzék. Kéztörlésre papírtörlők használata javasolt.

Javasolt a bejáratánál érintésmentes vírusölő hatású kézfertőtlenítő adagoló berendezés elhelyezése, és annak használatára történő figyelemfelhívás.

Étkeztetésre vonatkozó szabályok
Fokozottan kell ügyelni az étkezés helyszínének tisztaságára, a folyamatos fertőtlenítésére. A felületek tisztításakor ügyelni kell a környezet vírus-mentességének a megőrzésére, a munkafolyamatok megfelelő szétválasztásával, valamint a gyakoribb fertőtlenítés bevezetésével.

Étkezés előtt és után kiemelt figyelmet kell fordítani a gyermekek alapos szappanos kézmosására vagy kézfertőtlenítésére.

Ajánlott a biztonságos hőkezeléssel (legalább 2 percen át tartó 72°C-os maghőmérsékletet, vagy az étel minden pontján legalább 75°C-ot biztosít) készíthető ételek étlapon tartása. Kiemelten fontos a zöldségek, gyümölcsök alapos folyóvizes lemosása. A nyers, kellően nem tisztítható alapanyagot tartalmazó ételek feltálalása kerülendő.

Az étteremben az asztalokon elhelyezett, közös használatú eszközök (pl. só- és borsszóró, ecetes üvegek stb.) tisztántartására, fertőtlenítésére fokozottan kell figyelni, átmenetileg célszerűbb kis, egyéni adagok biztosításával kiváltani használatukat. Ha ez nem megoldható, az eszközöket megfelelő számban kell kihelyezni, azok más asztalhoz átadásának elkerülése érdekében.

Rendkívül fontos a gyermekek által használt edények, evőeszközök, poharak, tálcák megfelelő hatásfokú fertőtlenítő mosogatása, a tiszta evőeszközök, poharak, tányérok, tálcák cseppfertőzéstől védett tárolása, önkiszolgáló rendszerben történő tálalásnál az evőeszközök, tányérok, poharak gyermekek általi tapogatásának elkerülése, pl.: evőeszközök szalvéták egyéni csomagolásával. A kenyérkosarak tisztítása, a bennük elhelyezett kendők cseréje minden használatot követően indokolt. A textíliák gépi úton történő fertőtlenítő mosása ajánlott.

Az étkeztetést végző személyzet számára vírusölő hatású, alkoholos kézfertőtlenítő szert kell biztosítani, és annak rendszeres használatára fokozott hangsúlyt kell fektetni.  

Teendő beteg személy esetén
Amennyiben egy gyermeknél, vagy szervezőnél, segítőnél fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul el kell őt különíteni, egyúttal értesíteni kell a szervezők által előzetesen felkért, megbízott orvost, aki az érvényes eljárásrend szerint dönt a további teendőkről.

Gyermek esetén a szülők értesítéséről is gondoskodni kell. A beteg gyermek felügyeletét ellátó személynek kesztyű és maszk használata kötelező.

A táboroztatás során továbbra is be kell tartani a tanuló ifjúság üdülésének és táborozásának egészségügyi feltételeiről szóló 12/1991. (V. 18.) NM rendeletben valamint az egyes nem üzleti célú közösségi, szabadidős szálláshelyek üzemeltetésének egészségügyi feltételeiről szóló 37/2007. (VII. 23.) EüM–SZMM együttes rendeletben foglaltakat.

 • A pályázó vállalja, hogy a résztvevő gyerekekről a tábor teljes időtartama alatt napi nyilvántartást vezet.

Pályázatot nyújthatnak be:
azok a dabasi lakhellyel rendelkező, vagy Dabason dolgozó magánszemélyek, egyházak, civil szervezetek, gazdasági szervezetek, intézmények, közösségi színterek, amelyeknek a tevékenységi körükben szerepel az oktatás-nevelés, vagy a szabadidős programok szervezése, és megfelelő helyet és felügyeletet tudnak biztosítani a foglalkozásokra.

Választható helyszínek:

-    Sári Zarándokház Közösségi Színtér / 2371 Dabas Mánteleki utca 8. /
-    Nemes-Kúria Közösségi Színtér / 2370 Bercsényi utca 1. /
-    Levendulaház Közösségi Színtér-és Értéktár / 2370 Dabas Lakos doktor utca 27. /
-    Kossuth Művelődési Központ / 2370 Szent István utca 58. /
-    Halász Móricz-kúria Közösségi Színtér / 2373 Kossuth Lajos utca 7. /
-    Szőlősi Közösségi Színtér / 2370 Dabas-Szőlő Tinódi u. 1. /
-    egyéb Dabas területén

Az Önkormányzat vállalja, hogy a közművelődési helyszíneket bérmentesen bocsátja a pályázó rendelkezésére, az időpont egyeztetése a helyszíneken a Művelődési Központ, illetve Közösségi Színterek vezetőjével a pályázó feladata.

Az Önkormányzat vállalja, hogy a nyári táborok ideje alatt heti 1 alkalommal a kisvonatot térítésmentesen a pályázó rendelkezésére bocsátja.


A pályázatra elnyerhető összeg:

- Dabas Város Önkormányzatának Emberi Erőforrások Bizottsága a gyermekek nyári táboroztatásának megszervezésére 1.200.000,- Ft összegű támogatást különít el.
-     A pályázatot benyújtók részére vissza nem térítendő támogatás mértéke  10.000 Ft- 100.000 Ft-ig terjedő összegben kerül elbírálásra a részvételi díj függvényében . Előnyt élvez az a pályázat, amely minél szélesebb társadalmi rétegnek teszi lehetővé a nyári szabadidő hasznos eltöltését, mindezt a lehető legkedvezőbb áron.
-    Az elnyert támogatás egy összegben kerül kifizetésre a szerződésben foglaltak szerinti módon
-    A támogatási intenzitás mértéke max. 100%
-    A támogatás összegéről a támogatott pénzügyi bizonylatokkal köteles elszámolni
-    A támogatási összeg a következőkre használható fel:

 • szakmai anyag
 • étkezés
 • terem bérlet
 • útiköltség
 • belépők
 • dekorációs, kézműves anyagok, eszközök

-    A támogatási összeg a fentieken túl másra nem számolható el
-    Az elnyert támogatás nem visszatérítendő, kivéve, ha a szerződésben foglaltakat nem teljesíti, úgy a támogatást egy összegben köteles visszafizetni Dabas Város Önkormányzat részére

A pályázatok elbírálásánál figyelembe kell venni a területi eloszlás egyenletességét.
A pályázat benyújtásához nem szükséges saját forrással rendelkezni.


A pályázathoz csatolandó :
A pályázat személyesen a  Dabasi Polgármesteri Hivatalban, postai úton (Dabas Város Önkormányzata 2370 Dabas, Szt. István tér 1/b) a 3/2019. ( II.15.) helyi önkormányzati rendelete szerinti adatlapon nyújtható be. Lehetőség szerint a pályázat benyújtásakor szükséges csatolni  az Ávr. 75.§ (2) bekezdésében előírt nyilatkozatokat. A nyilatkozatokat a Kedvezményezett  a támogatási szerződés szövegébe foglalva is megteheti.
Lehetőség szerint a pályázat benyújtásakor szükséges csatolni  az Ávr. 75.§ előírt dokumentumokat. A dokumentumokat a Kedvezményezettnek  a támogatási szerződés megkötéséhez vagy legkésőbb a költségvetési támogatás folyósítását megelőzően, a támogató rendelkezésére kell bocsátania.

A jegyző a hiányos pályázatot benyújtó pályázót egy alkalommal, 15  napos határidő kitűzésével hiánypótlásra szólítja fel.

A beérkezett pályázatokat a pályázatot kiíró bírálja el.

Az Adatlap, a Mellékletek ( Nyilatkozatok ) és a csatolandó dokumentumok letölthetők a www. dabas.hu weboldalról, az Önkormányzat/ Pályázatok menüpont alatt , illetve nyomtatott formában rendelkezésre áll a Polgármesteri Hivatal ( 2370 Dabas, Szent István tér 1/b ) 104-es irodájában és ügyfélszolgálatán.

A pályázatot 1 nyomtatott példányban kell leadni a Polgármesteri Hivatal ( 2370 Dabas Szent István tér 1/ b ) 104-es irodájában.

A pályázat beadási határideje: 2023. május 12.

A pályázati kiírás anyaga letölthető oldalunkról ide kattintva. A pályázati adatlap elektronikusan letölthető a www.dabas.hu /Önkormányzat/ Pályázatok, vagy a Polgármesteri Hivatal/ Felhívások, tájékoztatok menüpont alól, nyomtatott formában rendelkezésre áll Dabas Város Polgármesteri Hivatalában (2370 Dabas, Szent István tér 1/b., 104-es iroda), illetve igényelhető az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címről. A pályázatok leadásának helye: Dabas Város Önkormányzata 2370 Dabas Szent István tér 1/b. Kérjük, amennyiben módja van rá, a pályázati adatlapot nyújtsa be elektronikus formában  a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre.

Egy pályázó több pályázatot is benyújthat.

A pályázatot egy példányban kell benyújtani.

A pályázat elbírálásának főbb szemponjai:

 • Előnyt élvez az a pályázat, amely minél szélesebb társadalmi rétegnek teszi lehetővé a nyári szabadidő hasznos eltöltését
 • Előnyt élvez az a pályázó, aki a lehető legkedvezőbb áron biztosítja a táborozási lehetőséget a gyerekeknek

Felhívjuk pályázóink figyelmét, hogy
a támogatás főfoglalkozásúak munkabéreire, ezek járulékaira, valamint az egyszerűsített foglalkoztatás céljaira létrehozott munkaviszonyban kifizetett munkabérre és közterheire, valamint visszaigényelhető általános forgalmi adóra nem igényelhető és nem számolható el.

A támogatott a támogatást csak a támogatási szerződésben meghatározott jogcímekre használhatja fel.

A támogatott téma/program utólagos ellenőrzése esetén a teljes tényleges megvalósítási költségeket a szervezet saját – programra történt elkülönített – könyvelési kimutatása alapján igazolni kell.

Felhívjuk pályázóink figyelmét, hogy a regisztrációban megadott név, székhely/cím, képviselő személye, adószám, bankszámlaszám, gazdálkodási forma és egyéb adatok változásait a regisztráció módosításával haladéktalanul kezdeményeznie kell.

A pályázó ellen indult csőd-, felszámolási és végelszámolási eljárást – 8 napon belül – köteles Dabas Város Önkormányzatához bejelenteni.

A pályázatok elbírálásának határideje:  2023. május 31.

A pályázók az elbírálásról elektronikusan az e-mail címükre kapnak a döntést követő 2 munkanapon belül.
Amennyiben nincs e-mail címe, úgy a POLGÁRMESTERI HIVATALBAN Jurácsik Andreánál SZEMÉLYESEN, vagy a 06-70-337-08-30-as telefonszámon munkaidőben érdeklődhet.

A nyertes pályázókkal Dabas Város Önkormányzata  a költségvetési támogatás felhasználására vonatkozó feltételeket tartalmazó támogatási, vagy vállalkozói szerződést köt a rendelet szerint, amely feltétele a támogatás igénybevételének. Támogatási szerződés minta megtekinthető a www.dabas.hu weboldalon a rendelettárban:: az államháztartáson kívüli források átadásáról, átvételéről szóló 3/2019. önkormányzati rendelet 2.sz. melléklete ( /index.php./hivatal/rendelettár/1055-3-2019-i 15-számú rendelet ) A támogató a jogosulatlanul igénybe vett támogatás visszafizetésére nem kér biztosítékot.

A Bizottság támogatási döntése ellen a pályázó a döntés kézhezvételét követő 15 napon belül Dabas Város Önkormányzatának Képviselő-testületéhez nyújthat be fellebbezést.

Kifogás
Az Ávr. 102/D. §-nak (1) bekezdése értelmében az államháztartáson kívüli kedvezményezettnek pályázati úton biztosított költségvetési támogatás esetén a támogatás igénylője vagy a kedvezményezett a Támogatáskezelőnél (mint lebonyolító szerv) kifogást nyújthat be, ha a pályázati eljárásra, a támogatási döntés meghozatalára, a támogatói okiratok kiadására vagy a támogatási szerződések megkötésére, a költségvetési támogatás folyósítására, visszakövetelésére vonatkozó eljárás jogszabálysértő, a pályázati kiírásba vagy a támogatási szerződésbe ütközik.

 A támogatói döntésre vonatkozóan nem lehet benyújtani kifogást, fellebbezést, amennyiben az nem jogszabálysértő, nem ütközik a pályázati kiírásba.

 Az Ávr. 102/D. §-nak (2) bekezdése értelmében nem nyújtható be kifogás az olyan döntés, intézkedés ellen, amellyel szemben jogorvoslatnak van helye, vagy amely a támogatás igénylőjére, illetve a kedvezményezettre vonatkozó jogot, kötelezettséget közvetlenül nem állapít meg.

 Az Ávr. 102/D. §-nak (3) bekezdése értelmében a kifogás benyújtására a kifogásolt intézkedéshez vagy mulasztáshoz kapcsolódóan megállapított határidőn belül, ennek hiányában az arról való tudomásszerzéstől számított tíz napon belül, de legkésőbb az annak bekövetkezésétől számított harminc napon belül, írásban van lehetőség. A kifogás benyújtására nyitva álló határidő elmulasztása miatt igazolási kérelem benyújtásának helye nincs.
 Az Ávr. 102/D. §-nak (4) bekezdése értelmében a kifogás tartalmazza
a) a kifogást tevő nevét, székhelyét vagy lakcímét, a nem természetes személy kifogást tevő képviselője nevét,
b) a kifogással érintett pályázat vagy támogatói okirat, támogatási szerződés azonosításához szükséges adatokat,
c) a kifogásolt intézkedés vagy mulasztás meghatározását,
d) a kifogás alapjául szolgáló tényeket és a kifogásolt vagy elmaradt intézkedéssel megsértett jogszabályi rendelkezés pontos megjelölését, és
e) nem elektronikus úton történő kapcsolattartás esetén a kifogást tevő aláírását.
(5) Érdemi vizsgálat nélkül a fejezetet irányító szerv - az elutasítás indokainak megjelölésével - elutasítja a kifogást, ha
a) azt határidőn túl terjesztették elő,
b) azt nem az arra jogosult terjeszti elő,
c) az a korábbival azonos tartalmú,
d) a kifogás nem tartalmazza a (4) bekezdésben meghatározott adatokat,
e) azt a korábbi kifogás tárgyában hozott döntéssel szemben nyújtották be,
f) a kifogás benyújtásának nincs helye,
g) a kifogás kizárólag olyan jogsértés ellen irányul, mely a sérelmezett eljárás megismétlésével nem orvosolható.

Az (5a) bekezdése értelmében a Támogatáskezelő (mint lebonyolító szerv) – ha a kifogásban foglaltakkal egyetért – megteszi a kifogásban sérelmezett helyzet megszüntetéséhez szükséges intézkedéseket, vagy továbbítja a kifogást a fejezetet irányító szervnek.

Az Ávr. 102/D. §-nak (6) bekezdése értelmében, ha érdemi vizsgálat nélküli elutasításnak nincs helye, a kifogást a fejezetet irányító szerv annak kézhezvételétől számított harminc napon belül érdemben elbírálja. Az elbírálás határideje egy alkalommal, legfeljebb harminc nappal meghosszabbítható, erről a határidő lejárta előtt tájékoztatni kell a kifogás benyújtóját. A kifogás elbírálásában - a fejezetet irányító szerv vezetője kivételével - nem vehet részt az, aki a kifogással érintett eljárásban részt vett. 

Az Ávr. 102/D. §-nak (7) bekezdése értelmében, ha a kifogás alapos, a fejezetet irányító szerv elrendeli a kifogásban sérelmezett helyzet megszüntetéséhez szükséges intézkedést, egyébként azt elutasítja, és döntéséről - elutasítás esetén az elutasítás indokainak megjelölésével - a kifogást benyújtóját írásban értesíti.

Az Ávr. 102/D. §-nak (8) bekezdése értelmében a kifogás tárgyában hozott döntés ellen további kifogás előterjesztésének vagy más jogorvoslat igénybevételének nincs helye.

Támogatása esetén a  Támogatott tudomásul veszi, hogy a Támogatott nevére, a támogatás céljára, összegére, továbbá a támogatási program megvalósítási helyére vonatkozó adatokat a Támogató a szerződés megkötését követő 60 napon belül honlapján és a kozpenzpalyazat.gov.hu honlapon közzéteszi.

Támogatott a  támogatással kapcsolatos tevékenységéről kiadott tájékoztatásban köteles feltüntetni a támogatás tényét, valamint azt, hogy a támogatás a Támogatótól származik.

Támogatása esetén  kedvezményezett tudomásul veszi, hogy a  Támogató, valamint az általa meghatalmazott személy vagy szervezet jogosult a jelen szerződés alapján a szerződésszerű teljesítést, a támogatási cél megvalósítását, és a támogatás rendeltetésszerű felhasználását ellenőrizni. Ennek keretében az ellenőrzést végző szervezet vagy személy jogosult helyszíni ellenőrzést tartani, minden vonatkozó dokumentumot megvizsgálni és a teljesítés során eljáró személyeket nyilatkoztatni. Jogosult a pénzügyi-számviteli dokumentumok és a teljesítéssel kapcsolatos számlák és bizonylatok ellenőrzésére, továbbá a számlákat kibocsátó személyektől a számlák és bizonylatok tartalmára nézve tájékoztatás beszerzésére. Ennek keretében Támogatott köteles az ellenőrzéshez szükséges adatokat, bizonylatokat átadni, illetve a helyszíni ellenőrzés gyakorlásának feltételeit biztosítani.

A pályázathoz sok sikert kíván:     
                                               
                              Révész Károly sk.
Dabas Város Önkormányzat Emberi Erőforrás Bizottság elnöke 

Print Friendly, PDF & Email

Search

Weboldalunk sütiket (cookie-kat) használ, hogy a legjobb böngészési élményt biztosíthassuk Önnek honlapunkon. Az oldal további használatával jóváhagyja a sütik használatát.