HIRDETMÉNY a 2011. évi népszámlálás számlálóbiztosainak toborzásáról

Nyomtatás

Az Országgyűlés a 2011. évi népszámlálásról szóló 2009. évi CXXXIX. törvénnyel elrendelte, hogy ebben az évben a természetes személyekről és a lakásokról nép- és lakásszámlást kell tartani.

A népszámlálás a természetes személyekre, valamint az ország területén lévő lakásokra, lakott üdülőkre és lakott egyéb lakóegységekre terjed ki. A 2011. évi népszámlálást október 1. és 31. között tartják hazánkban, a pótösszeírás 2011. november 01. és 08. között történik.

A vonatkozó jogszabályok alapján az összeírás előkészítéséről és végrehajtásáról a települési önkormányzatok jegyzője gondoskodik, a Központi Statisztikai Hivatal szakmai irányítása mellett. A jegyző feladata különösen a számlálóbiztosi hálózat létrehozása az adatfelvétel végrehajtására.

A népszámlálást elektronikus és papíralapú, önkitöltéses, valamint az interjús módszer kombinálásával kell végrehajtani. Az adatszolgáltatás módját az adatszolgáltatásra kötelezett személy választja meg.

Az adatszolgáltatás - a törvényben meghatározott esetek kivételével - kötelező!

A számlálóbiztosok a népszámlálás sikerének megalapozói, lelkiismeretes munkavégzésük az eredményes cenzus egyik legfőbb záloga. Alapvető feladatuk az adatfelvétel végrehajtása a Központi Statisztikai Hivatal által készített útmutatóban található utasítások betartásával. Egy számlálóbiztos a hozzárendelt belterületi számlálókörzetben lévő 110-140 cím, külterületi számlálókörzetben lévő legfeljebb 70 cím. A feladat elvégzéséhez otthoni felkészülés is szükséges, és részt kell venni a Központi Statisztikai Hivatal számlálóbiztosi képzésén, melyet a KSH szakemberei fognak megtartani a Polgármesteri Hivatalban.

A népszámlálási adatfelvételt a számlálóbiztosok végzik, ők állnak közvetlen kapcsolatban az adatszolgáltatókkal. Feladatuk: az adatszolgáltatói csomagok eljuttatása a lakcímekre, az interjúk lebonyolítása, az önkitöltők papírkérdőíveinek összegyűjtése, a címek pontosítása. Munkáját közvetlenül a felülvizsgáló irányítja, ellenőrzi.
A számlálóbiztost végzett munkájáért jogszabályban megállapított munkadíj illeti meg, melyet a KSH együttműködési megállapodás keretében biztosít. A munkadíj bruttó összeg, mely személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség alá esik. A kifizetésre kerülő díj a következő tételekből tevődik össze: számlálóbiztosra eső címenként 150 Ft + lakásonként 175 Ft + összeírt személyenként 310 Ft.

KI LEHET SZÁMLÁLÓBIZTOS?

Minden 18. életévét betöltött, cselekvőképes magyar állampolgár lehet számlálóbiztos, aki vállalja az összeírói munkával kapcsolatos feltételeket, és megfelel az alapkövetelményeknek.


HOGYAN LEHET SZÁMLÁLÓBIZTOS?

A számlálóbiztosi munkára jelentkezők a „Számlálóbiztosi feladatleírás” áttekintését követően kitöltik a „Számlálóbiztosi jelentkezési lap”-ot – mely letölthető az internetről (www.nepszamlalas.hu), valamint elérhető a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati irodájában.

A kitöltött és aláírt jelentkezési lapokat a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati irodájában lehet leadni 2011. július 15-től 2011. -ig.

A jelentkezéssel kapcsolatban az alábbi telefonszámon lehet érdeklődni:
 29/561-221    Kovács Jánosné főmunkatárs
 29/561-220    Bató Györgyné főelőadó, Rigóné dr Roicsik Renáta főosztályvezető-helyettes asszony

A számlálóbiztosi munkára olyan személyek jelentkezését várjuk, akik jó kapcsolatteremtő- és beszédkészséggel rendelkeznek, pontosan tudják követni az előírásokat, betartják a határidőket, olvashatóan írnak, képesek a munka okozta fizikai megterhelés, az esetleges konfliktusok elviselésére, vállalják az új ismeretek elsajátítását, a kapott válaszok bizalmas kezelését és a népszámlálás idején más adatgyűjtési-, illetve kereskedelmi ügynöki tevékenységet nem végeznek. Előnyt jelent a választott számlálókörzet helyismerete, a helyi elfogadottság, jó hírnév.

A számláló biztos feladatairól szóló részletes tudnivalókat, illetve a jelentkezési lapot megtekinthetik, és letölthetik az interneten a www.nepszamlalas.hu weboldalról, illetve személyesen a megjelölt személyektől átvehetők.

Dabas,2011. július 13

                                    Garajszki Gábor                                                       
                                           jegyző

 

 

Print Friendly, PDF & Email