Dr. Lakos János példaadó szakmai pályafutása

Nyomtatás
INFORMÁCIÓK teb20
Javaslati adatlap: letöltés
Jegyzőkönyv: letöltés
TÉB határozata:
Pest Megyei Értéktár Bizottság határozata:
Pest Megyei Értéktár nyilvántartása:
Javaslattevők: Valentyik Ferenc
Felvétel ideje: 2015.12.01.
Megyei értéktárba továbbítva:
Kategória: kulturális örökség
Megyei Értéktár döntése:
 

DR. LAKOS JÁNOS (Gyón, 1900. április 28. – Dabas, 1976. január 24.) életútja:

Körorvos, a dabasi egészségügy mértékadó személyisége. Szimbolikus alakja városunknak: 50 éves orvosi praxisából 48 kötődik Dabashoz.  Gyónon született, a Gyóni Református Gyülekezet támogatásával lett tanult ember, magánorvosi tevékenységét Sáriban kezdte, melyet körorvosként Alsódabason, majd a településegyesítéseket követően Dabason folytatott.

Szegény földműves családban született, szülei 15 holdon gazdálkodva öt gyereket neveltek. A gyóni református gyülekezet és Kalicza Ferenc ösztöndíjának köszönhetően lett tanult ember. Az itthoni négy elemi után a Kecskeméti Református Gimnáziumban, majd az Arany János Gimnáziumban Nagykőrösön folytatta tanulmányait. Diplomáját a fővárosi Pázmány Péter Tudományegyetemen szerezte, 1925. május 2.-án avatták orvosdoktorrá. Kórházi gyakorlatát Budapesten, a Szent István Kórházban teljesítette, majd egy évig a Szent László Kórházban volt segédorvos. Sáriban 1927. május 22.-én kezdte meg magán orvosi működését. Öt év után pályázta meg az alsódabasi körorvosi állást, melyet 1932. március 27-től haláláig ellátott. A helyi úri körök származása miatt sokáig nem fogadták el, így lett – köztudottan és vállaltan – az egyszerű emberek, a szegény emberek orvosa.

Közéleti tevékenységet a Vöröskereszt keretében végzett. Református vallását az alsódabasi gyülekezetben gyakorolta, kiemelkedően hosszú ideig, 36 évig volt presbiter. Példaadó szakmai alázattal szolgálta szülőföldje betegeit, egészségügyét. Páciensei tiszteletét-szeretetét a kezdetektől magáénak tudhatta, a hivatalos elismeréseket életének utolsó évében kapta meg. Ekkor már 4 körzeti orvos és 13 szakorvos dolgozott Dabason, mindenkivel kifejezetten jó kollegiális kapcsolatot tartott fenn. 1975-ben április 4-én a „Pest Megyéért” Emlékéremmel tüntették ki, majd október 29-én a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Arany Oklevelével ismerték el 50 éves orvosi pályáját. 

Egyetlen percig sem volt nyugdíjas, az utolsó napig fogadta betegeit. Emlékét utcanév és az egykori rendelőjénél állított kopjafa őrzi.


Bibliográfia:

- Czagányi László: A Dabasi Református Egyházközség története tulajdon iratai tükrében.  
Dabas, 1993; p. 87, 116.

- Valentyik Ferenc: A szegény emberek orvosa volt… Dr. Lakos János (1900-1976).
Dabasi Újság, 2010. április; p. 19.

- Valentyik Ferenc: Dr. Lakos János. In: Czagányi László (szerk.): Ezer dabasi pillanat.
Dabas, Pressman Bt., 2010; p. 264-265.

- Dr. Lakos János Emlékoszlop (fotó). In: Kerekes László (szerk.): Dabas helytörténeti
értékei. Kossuth Művelődési Központ, Dabas, 2011; p. 64.


Összeállította: Valentyik Ferenc

dr lakos janos01

Kattintson a képre a nagyításhoz.

Nagyítás
dr lakos janos02

Kattintson a képre a nagyításhoz.

Nagyítás
dr lakos janos03

Kattintson a képre a nagyításhoz.

Nagyítás

 

Print Friendly, PDF & Email