Március 15-i városi ünnepségünk

Nyomtatás
Március 15-én, vasárnap délután 14.00 órától az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésére emlékezett a város közössége.

A rendezvény első helyszíne a Kossuth Ház Galéria és Kerekes László Alkotóház volt, ahol az egybegyűltek megtekinthették a dabasi óvodások rajzkiállítását, amely a Jó cselekedetek évében a „Tégy jót és csodát teszel” vezérgondolat mentén öltött formát. Idén nagyon sok alkotás részesült elismerésben, ami azt bizonyítja, hogy sok tehetséges és kreatív kisgyermek jár városunk óvodáiba.

A kis művészek a díjakat Kőszegi Zoltán polgármestertől vehették át. A rendezvény a Kossuth-ház homlokzatán elhelyezett emléktáblánál folytatódott, ahol a város polgármestere és Tapodi Katalin intézményvezető helyezett el koszorút.

Az ünnepség következő helyszíne a Ravasz László úti református templom kertje volt, ahol dr. Kókai Nagy Viktor lelkész fogadta a vonulókat. Beszédét követőn Révész Károly képviselő nemzetiszínű szalagot kötött a szabadság fájára, majd a közönség átvonult a Kossuth Lajos Általános Iskola elé, ahol plakett-avatásra és koszorúzásra került sor. A megemlékezés elején az iskola diákjai és az egybegyűltek együtt mondták el Petőfi Sándor Nemzeti dal című versét, majd Kőszegi Zoltán polgármester és Tamás Roland igazgató leleplezte a megújult Kossuth-plakettet (Pataky Miklós szobrász munkája), és megkoszorúzta az emlékoszlopot.

A központi ünnepség helyszíne a hagyományoknak megfelelően a Szent István tér volt, ahol mintegy 300 fő jelenlétében zajlottak a megemlékezés momentumai. A polgármesteri köszöntőt követően Popovics Béla kárpátaljai történész tartott ünnepi beszédet, majd sor került a Dabas Város Környezetvédelméért Télessy István-díj és a Dabas Város Díszpolgára kitüntető cím átadására. A környezetvédelmi díjat Sikari Orbán kertépítő mester vehette át, míg idei díszpolgárunk a mindenki által szeretett és elismert nyugalmazott gyermekorvos, dr. Farkas Annamária lett.

Az ünnepség koszorúzással zárult, amely idén annyiban tért el a megszokottól, hogy Pásztor Gergely igazgató kezdeményezésére az ünneplők a Kossuth-szobortól átvonultak a gimnázium előtti Széchenyi-szoborhoz, ahol szintén elhelyezték a kegyelet koszorúját.

A rendezvényben közreműködött: Ambrus Lehel (szaxofon), Bánszki Bence (Kossuth-szónoklat) az ÁSZ Színpad (ünnepi műsor), a Pilinke Énekegyüttes (katonadalok), valamint a Dabasi Kovács Sámuel Honvédtüzér Egyesület (koszorúzás).


A Ravasz László úti református templomnál és a Szent István téren történt megemlékezések
A Mag Televízió felvétele

 

 
Print Friendly, PDF & Email