Kossuth László-síremlékavató a kegyeleti parkban

Nyomtatás
Október 10-én tartottuk a Kossuth László-obeliszk és a kegyeleti park avatóünnepségét a Zlinszky utcai református öregtemetőben. A sír és a síremlék áthelyezésére Kossuth László halálának 175. évfordulója alkalmából került sor, ebből az alkalomból átalakult, új arculatot nyert a református öregtemető egy része, és kiegészült az eddig torzóban maradt első világháborús emlékmű is.

A rendezvényen a 48-as egyenruhákban pompázó hagyományőrző csapatok és lovas huszárok idézték meg Kossuth Lajos korának hangulatát, valamint  az eseményt neves előadóművészek produkciói tették még emelkedettebbé.

Az ünnepség elején Kőszegi Zoltán polgármester köszöntötte mindazokat, akik messze földről, a történelmi Magyarország különböző területeiről, az ország Kossuth-kötődésű intézményeiből és városunkból eljöttek erre az eseményre, a körülbelül ötszáz főt számláló közönséget.

A rendezvény ünnepi szónoka Pánczél Károly országgyűlési képviselő volt, aki a dabasi Kossuth-hagyományokról, a történelmi háttérről beszélt, és méltatta a városban zajló értékmegőrző tevékenységet.

A szalag átvágása után az elcsatolt területek jelenlévő delegáltjai, Zenta (Délvidék), Munkács (Kárpátalja), Kolozsvár (Erdély), Dunaszerdahely és Királyfiakarcsa (Felvidék) küldöttei szülőföldjükről hozott maréknyi földet szórtak az obeliszk talapzatára.

Az emlékhelyet és a gyülekezetet a keresztyén egyházak két képviselője, Balog Eszter evangélikus lelkész és Takaró András református esperes szentelte meg. A rendezvény a koszorúzással zárult.

A Kegyeleti park tervezője Ligetvári István építész volt.

 


A Dabas Televízió felvétele
 
A Mag Televízió felvétele

 

 
Print Friendly, PDF & Email