Március 15-i ünnepségsorozat Dabason

Nyomtatás

Március 15-én lezajlott a nemzeti ünnepünk alkalmából megrendezett önkormányzati rendezvénysorozat Dabason. A hagyományokhoz híven a megszokott történelmi, helytörténeti színtereken került sor a megemlékezésre. 9.30-kor a Kossuth Ház Galériában az óvodások rajzkiállításának magnyitóján sor került a díjak átadására, majd Kőszegi Zoltán polgármester és Tapodi Katalin intézményvezető elhelyezte a kegyelet koszorúit a Kossuth-ház homlokzatán.
Az ünneplők átvonultak a református templom kertjébe, ahol Csontos József tiszteletes fogadta őket, majd beszéde után a Deo Volente énekkar Kossuth-nótákat énekelt. Pásztor Gergely képviselő felkötötte a nemzetiszín szalagot a templomkertben álló szabadság fájára.

Az ünneplő közösség a következő helyszínre, a Szent István térre vonult át, ahol az intézmények, egyesületek, pártok képviselői megkoszorúzták Kossuth Lajos szobrát.

A központi ünnepségre a Dabas-Diego Sportcsarnokban került sor 11.15-kor. A rendezvény szónoka Dabas két díszpolgára volt, dr. Zlinszky János a történelem sajátos párhuzamairól, 48’ mai aktualitásáról beszélt, míg Mitták Ferenc a március 15-i történések sorrendjét követte szónoklatában. Az ünnepség a Dabas Város Díszpolgára kitüntető cím átadásával folytatódott. Idén Murányi László gyóni születésű újságíró, ismert televíziós személyiség vehette át ezt az elismerést Kőszegi Zoltán polgármestertől.

A délelőtt programjait a Táncsics Mihály Gimnázium nyolcadikos diákjainak ünnepi műsora zárta.

15.30-kor fáklyásmenet indult a dabasi köztemetőbe, Kossuth László sírjához. Az emlékhely előtt ünnepi beszédet mondott Erdélyi Zsolt, a GYIÖK polgármestere, majd Ambrus Lehel és Valentyik Anna zenei összeállítását hallgathatták meg a jelenlévők. Zelenák András alpolgármester és Erdélyi Zsolt alpolgármester megkoszorúzta Kossuth apjának sírját, majd az ünneplők a rendezvénysorozat utolsó helyszínére, a Dabas-Diego Sportcsarnokba vonultak át.

A Mag Televízió felvétele:
 
Fáklyásmenet a dabasi köztemetőbe, Kossuth László sírjához       
A Dabas Televízió felvétele:
 
Kistérségi Fúvószenekar koncertje és riportok
A Mag Televízió felvétele:
 
Kistérségi Fúvószenekar koncertje II.
A Mag Televízió felvétele:
 
 
 
 
 
 

 
Print Friendly, PDF & Email