Szoboravató

Nyomtatás

Május 28-án, vasárnap a Térségi Holokauszt Emlékpont előtti téren avatta fel a város közössége Bragyova György holokauszt-túlélő, egykori felsődabasi lakos egészalakos szobrát, amely Gábor Emese szobrászművész alkotása.

A szobor egy kompozícióban ábrázolja a főalakot és kedvenc kutyáját, amely az emberséget, az összetartozást és az egymásrautaltságot jeleníti meg. A padon ülő idős ember a felsődabasi közösség szerves részeként jelenik meg, mintha soha nem kényszerült volna elhagyni szülőföldjét, vagy mintha örökre hazatért volna a szülői házba.

A rendezvény szónoka Forgács János holokauszt-túlélő volt, majd Kőszegi Zoltán polgármester méltatta az esemény jelentőségét. A műsorban közreműködött a Divertimento vonósnégyes, Fehér Júlia versondó és Valentyik Anna színművész.

Az eseményen részt vettek Bragyova György Izraelben élő lányai és rokonai is. Egyik lánya, Judith megható szavakkal emlékezett meg a tavalyelőtt, 92 éves korában eltávozott nevelőapáról, és megköszönte a város közösségének, hogy kegyelettel ápolja emlékét.

(részlet a Dabasi Újság 2017. június havi számából)


A Dabas Televízió felvétele

 
Print Friendly, PDF & Email