Gyóni Géza centenárium

Nyomtatás
Június 25-én, a költő születésének 133. és halálának 100. évfordulóján szervezte meg Dabas Önkormányzata a Gyóni Géza Emlékév centenáriumi ünnepségét.

Az esemény ünnepi istentisztelettel kezdődött az evangélikus templomban, amelyet Győri Tamás József esperes helyettes, megbízott lelkész mutatott be. Ezt követően a résztvevők néma főhajtással emlékeztek meg a közelmúltban elhunyt Sztavinovszky Győző tanár úrról, aki a 15 évvel ezelőtt létrehozott Gyóni Gyűjtemény egyik kezdeményezője, mecénása volt.

A zsúfolásig telt templomban zajlott az évfordulós ünnepség is, amelynek keretében a résztvevők meghallgathatták az Országos Gyóni Géza versmondó találkozó díjazottjait, Kiss Judit, Strich Lászlóné és Kuruc Ádám Konrád szavalatát.

Kőszegi Zoltán polgármester úr köszöntötte a megjelenteket, megköszönte az emlékév megvalósításában közreműködő szervezetek, irodalmi lapok, szakemberek segítségét, kiemelte, hogy az emlékév megvalósításához elengedhetetlen volt a kormányzati támogatás, amelyet Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől kapott a város közössége.

A támogató minisztérium képviseletében Krucsainé Herter Anikó kultúráért és fejlesztésért felelős helyettes államtitkár asszony mondott ünnepi köszöntőt. Beszédében elismerően szólt az emlékév jegyében megvalósított fejlesztésekről, programokról, amelyek, ahogyan fogalmazott, arról tanúskodnak, hogy a dabasiak megértették és magukévá tették a kormányzat törekvéseit.

A centenáriumi alkalom ünnepi szónoka az emlékév fővédnöki tisztét vállaló prof. dr. Szakály Sándor, a Veritas Intézet igazgatója volt. Professzor úr a Gyóni kultusz ápolásáról, a költő irodalomtörténeti jelentőségéről beszélt, hangsúlyozta, hogy sokáig az irodalom perifériájára szorították őt, azonban most ismét felfedezik  műveit, rangja van Gyóni költészetének.

Az esemény zárásaként a résztvevők kisétáltak a megújult evangélikus templomkertbe, amelyet Ligetvári István és leánya Dorottya tervei alapján készítettek el. A Luther-udvarban helyet kapott Balogh Eleonóra Ferenczy-díjas üvegművész Gyóni Géza üvegportréja. Az alkotásnál jelképes szalagvágással adták át az emlékév fejlesztéseit a megújított emlékszobát és a Luther-udvart, majd az ünnepélyes áldást követően Dévay-Nagy Kamilla érdemes művész három dalt adott elő az ünnepség zárásaként.


 
A Dabas Televízió felvétele

 
Print Friendly, PDF & Email