Projektzáró rendezvény a dabasi Halász Boldizsár Városi Könyvtárban

Nyomtatás

2011. június 30-án került sor a „Mi vagyunk a tudás pillére!” – Szolgáltatás-fejlesztés a dabasi Halász Boldizsár Városi Könyvtár olvasói táborának növelése és az élethosszig tartó tanulás érdekében (TÁMOP-3.2.4-08/1/KMR-2009-0010) című pályázat záró rendezvényére.

A pályázat célja a dabasi Halász Boldizsár Városi Könyvtár képzési szerepének erősítése, az élethosszig tartó tanulás támogatása, az információs feladatkör erősítése, a könyvtár használó táborának növelése, tartalmi munkájának további erősítése, fokozása volt. E célra Dabas Város Önkormányzata 18.960.778 Ft vissza nem térítendő uniós támogatásban részesült.

A projekt 2009.09.30-án kezdődött, a pályázat időszakában az alábbiakban részletezett fejlesztések valósultak meg.
Az olvasáskultúra és a könyvtári szolgáltatások fejlesztése érdekében képzések, könyvtári programok, különböző rendezvények kerültek megtartásra, a társadalmi célcsoportok közül elsősorban az iskoláskorúak és a hátrányos helyzetűek kerültek bevonásra.
Műfaji bontásban az alábbi rendezvényeink zajlottak a könyvtárban:

  • Író - olvasó találkozók
  • Vers koncertek
  • Előadó estek
  • Könyvtári családi napok és hétvége
  • Könyvtárbemutató és könyvtárhasználati foglalkozások iskolásoknak
  • Filmklub kötelező olvasmányok témakörben
  • Beszélgetés az olvasásról
  • Országos Wass Albert maratoni felolvasási programhoz kapcsolódás
  • folyamatos helyszíni segítség nyújtás az internet használatához és az országos keresőrendszerek használatához több mint 1500 fő számára

A pályázat keretében két ingyenes alapfokú számítógép használati tanfolyamon vehettek részt az olvasók, mindkettő nagyon sikeres és népszerű volt, elérte a célját.

A kitűzött célok között szerepelt, hogy növekedjék a regisztrált olvasók száma, a könyvtár olvasóinak száma elérte a 3600-at.

Szintén pályázati célként volt megjelölve, hogy az országos lelőhely dokumentum nyilvántartásban szerepeljenek a könyvtár rekordjai, vagyis elektronikus katalógusban legyen elérhető és használható a könyvtár állománya, így a  könyvár állománya 61365 rekord elektronikusan is kereshető, és lehetőség van elektronikus kölcsönzésre is.

A projekt során elkészült az új, interaktív könyvtári honlap, melynek a könyvtár népszerűsítésében, a tájékoztatásban igen nagy szerepe van, a könyvtár lehetőségeit a fiatalabb korosztály körében és határainkon túl is jelentősen megnövelte.
A honlap részeként elkészült egy multimédiás helytörténeti bemutató anyag, melyben szerepel egy történelmi arcképcsarnok, egy erdőn-mezőn természeti értékekről szóló anyag, az időszalagból Dabashoz kapcsolódó jelentős történelmi eseményekről értesülhetnek az olvasók, illetve egy játék keretében kipróbálhatjuk helytörténeti ismereteinket. A program része egy virtuális Dabas térkép ahol megtalálhatók a helyi műemlékek, szobrok, templomok, rövid ismertetővel. 
Az elektronikus katalógus használatát egy hanganyaggal is ellátott multimédiás bemutató segíti a honlapon.

A könyvtári dolgozók részére szakmai tanfolyamokat és angol nyelvtanfolyamot is lehetővé tett a pályázat.

A projekt zárásaként Kőszegi Zoltán, polgármester úr elmondta, hogy Dabas Város Önkormányzata abban a szerencsés helyzetben volt, hogy ez elmúlt esztendőkben több mint 70 millió Ft-ot fordíthatott pályázati forrásokból kulturális, közművelődési feladatokra, melyből 18 millió Ft a könyvtár szolgáltatásainak megújítására szolgált.  A polgármester úr kiemelte, hogy a pályázatoknak köszönhetően mindazok a rétegek, akiknek igényük van a  kultúrára, a könyvolvasásra, művelődésre, kedvező anyagi feltételek mellett, legtöbb esetben térítésmentesen juthattak mindezen szolgáltatásokhoz. A polgármester úr említette a  nevelési-oktatási, közművelődési közgyűjteményi intézmények együttműködésének fontosságát, mely e pályázat keretében is példaértékűen megvalósult. A polgármester úr végezetül felhívta a figyelmet a könyvolvasás fontosságára, továbbá méltatta a szakemberek projekt végrehajtásában végzett állhatatos munkáját, és a további tevékenységhez is sok sikert kívánt a könyvtárosoknak.

Összességében a szolgáltatás fejlesztés terén a pályázat szép eredményeket hozott, lehetőséget biztosított a könyvtár szolgáltatásainak fejlesztéséhez, melyeket a jövőben is szeretnénk megtartani.


  dr. Kozák Beatrix                                                       Ferenczi Margit
 projektmenedzser                                                               igazgató

Képanyagaink az eseményről megtekinthetőek a képgalériánkban a képre kattintva:

konyvtarzaro

logopar
 
A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.
 
Print Friendly, PDF & Email