2020. szeptember 29. kedd

ugyintezes

Hivatalos közlemények

Hirdetmény bírósági ülnökválasztásról

A köztársasági elnök a 95/2019. (III.5.) KE számú határozatával a bírósági ülnökök választását 2019. március 07. és 2019. április 30. közötti időtartamra tűzte ki.

Az Alaptörvény 27. cikkének (2) bekezdése szerint törvény által meghatározott ügyekben és módon nem hivatásos bírák is részt vesznek az ítélkezésben. A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény (a továbbiakban: Bjt.) rendelkezik az ülnökjelölés és választás szabályairól.

Dabas vonatkozásában a következő bíróságokra lehet jelölni:

• Budapest Környéki Törvényszék
  • Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság
  • Budakörnyéki Járásbíróság

akiket Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlése választ meg.

A Bjt. 212. § (1) bekezdésében rögzített általános feltétel szerint ülnöknek az a 30. évét betöltött, de 70. életévét el nem érő  magyar állampolgár választható meg, aki nem áll a cselekvőképességet érintő gondnokság, vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem. A fiatalkorúak büntetőügyeiben eljáró ülnök esetén a fentieken túl igazolni szükséges, hogy a Be. 680. § (5) bekezdésében meghatározott feltételekkel rendelkezik a jelölt.

A Bjt. 212. § (3) bekezdése szerint az ülnök nem lehet tagja pártnak és politikai tevékenységet nem folytathat.

A Bjt. 214.§ (5) bekezdése értelmében egy jelölt kizárólag egy bírósághoz választható meg ülnökké.

Az ülnök megbízatása 4 évre szól.

A Bjt. 213. § (1) bekezdése értelmében az ülnököket a bíróság  illetékességi területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárok, a bíróság illetékességi területén működő helyi önkormányzatok és az egyesületek - kivéve a pártokat - jelölik.

A fiatalkorúak büntető ügyében eljáró bíróság pedagógus ülnökeit a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézmények tantestületei jelölik. A tantestületek nyugdíjas pedagógust is jelölhetnek.

A fiatalkorú elleni büntetőeljárásban ülnökként kizárólag
a) pedagógus,
b) pszichológus, vagy
c) a család-, gyermek- és ifjúságvédelmi szolgáltatás, gyámügyi igazgatás keretében az ellátottak gyógyítását, ápolását, foglalkoztatását, fejlesztését, ellátását, nevelését, gondozását vagy szociális segítését, a gyermek sorsának rendezését közvetlenül szolgáló, egyetemi vagy főiskolai végzettséghez kötött munkakörben dolgozó vagy korábban dolgozó személy
vehet részt.

A Bjt. 213. § (2) bekezdés b) pontja értelmében a fiatalkorúak büntető ügyében eljáró bíróság nem pedagógus ülnökeit az egyesületek - kivéve a pártokat, a foglalkozásuk szerinti érdek-képviseleti szervek, valamint őket a Be. 680.§ (5) bekezdés c) pontja szerinti munkakörben foglalkoztató, vagy korábban foglalkoztató szervezetek jelölik.

A Bjt. 213.§ (4) bekezdése alapján a  közigazgatási és munkaügyi bíróság ülnökeit elsősorban a munkavállalók és munkaadók érdek-képviseleti szervei jelölik.

A bírósági ülnök jogairól és kötelezettségeiről szóló tájékoztató  (l.számú melléklet) a Dabasi Polgármesteri Hivatalban és Dabas Város honlapján (www.dabas.hu) megtekinthető.

A jelöléshez szükséges:
a.)    bírósági ülnökké jelölés (2.számú melléklet)
b.)    nyilatkozat a bírósági ülnökké jelölés elfogadásáról (3.számú melléklet)
c.)    büntetlen előéletet igazoló hatósági bizonyítvány
d.)    képesítést igazoló bizonyítvány(ok)

Pest Megye Önkormányzata részére a jelölő és elfogadó nyilatkozatot és a hozzájuk csatolt erkölcsi bizonyítványt és a képesítést igazoló bizonyítványokat legkésőbb 2019. április 10-ig kell megküldeni a következő címre: 1052 Budapest, Városház u. 7. Pest Megyei Önkormányzati Hivatal Jegyzői Iroda.

Az ülnökválasztással kapcsolatban a következő telefonszámon és email címen lehet érdeklődni: dr. Takács Mária, 06-1/233-6813, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

Dabas, 2019. március 22.

Kőszegi Zoltán
Polgármester