Pest megye kiválóságai Dabasról

Nyomtatás

Pest Megye Közgyűlése 1999-ben határozott úgy, hogy december 4. napját Megyenappá nyilvánítja, annak emlékére, hogy Pest-Pilis-Solt vármegyét 356 évvel ezelőtt, 1659. december 4-én alapították.

A megyenapon kerülnek átadásra a Közgyűlés által a megye kiválóságainak adományozott díjak, melyek között idén két kategóriában is dabasi kitüntetett részesült.

A Közgyűlés Nemzetiségekért Díjat adományozott a Dabas-Sári Szlovákok Egyesülete Borovenka Hagyományőrző Néptánccsoport részére. A szlovák nemzetiségi kultúra, néptánc kincs gyűjtésében és közvetítésében kiemelkedő szerepet tölt be a tánccsoport. Az oktatásában elért eredményeik és példamutató erőfeszítéseikkel járultak hozzá Pest megye értékeinek, kulturális örökségének megőrzéséhez és megújításához. A borovenkák évek óta számos helyen képviselik Dabas-Sárit, 2001 óta gyermek tánccsoportjuk is működik.

A közgyűlés Év gazdálkodója Díjat adományozott dr. Eke Sándor részére a magyar mezőgazdaság és a Pest megyei agrárium fejlődése érdekében tett erőfeszítéseiért. Eke Sándor a szakmai, és a tudományos területen is kiemelkedő eredményeket ért el. Ezzel nagymértékben hozzá járult a magyar gazdák és a Pest megyei közösségek számára utat mutató technológiák, módszerek, értékteremtő vállalkozási formák létrehozásához, illetve folyamatos fejlesztésükhöz.Liliomkertészete és mintagazdasága országos szinten is elismert.

A Mag Televízió felvétele

 

Print Friendly, PDF & Email